Як реагувати на критику так, щоб вона працювала на вашу кар’єру

Критика може викликати сильні емоції – особливо коли ви багато сил вклали у власну роботу, проєкт, презентацію чи професійне завдання. На початку кар’єрного шляху зворотного зв’язку може бути особливо багато: від викладачів, колег по проєкту, наставників, роботодавців або людей, з якими ви співпрацюєте.
Перша реакція може бути різною: виправдовуватися, сперечатися, засмучуватися або взагалі відкидати почуте. Але професійне зростання починається там, де замість «чому мене критикують?» з’являється запитання: «Що я можу взяти з цього для свого розвитку?».
1. Відокремлюйте тон від змісту.
Зауваження не завжди звучать так, як нам хотілося б. Проте навіть різкий коментар може містити інформацію, яка допоможе вдосконалити вашу роботу.
Приклад: вам сказали, що ваша презентація «не переконує». Не зосереджуйтеся лише на формулюванні. Уточніть, яких аргументів, прикладів або структури не вистачило.
У майбутній роботі це допоможе спокійніше сприймати робочий зворотний зв’язок і використовувати його для покращення результату.
2. Просіть конкретику.
Фрази «потрібно краще», «це не дуже добре» або «ви можете більше» мало допомагають, якщо не зрозуміло, що саме змінити.
Приклад: після виконання спільного проєкту запитайте: «Що конкретно варто було зробити інакше?» або «Яку одну річ ви порадили б мені покращити наступного разу?».
Уміння отримувати конкретний зворотний зв’язок стане важливим під час стажування, першої роботи та подальшого професійного розвитку.
3. Оцінюйте, від кого ви отримуєте зворотний зв’язок.
Не всі поради мають однакову професійну цінність. Важливо враховувати досвід людини, її компетентність та розуміння ситуації.
Приклад: порада від фахівця, який багато років працює у сфері, може мати зовсім іншу вагу, ніж випадкова думка людини, яка не знайома з вашою професійною діяльністю.
Це допомагає не сліпо приймати кожну думку, а аналізувати інформацію та формувати власну професійну позицію.
4. Шукайте повторювані сигнали.
Одне зауваження може бути суб’єктивним. Але якщо подібний коментар ви чуєте від різних людей у різних ситуаціях, варто звернути на нього увагу.
Приклад: кілька людей незалежно зазначають, що під час спілкування ви надто швидко пояснюєте свої ідеї. Це може бути сигналом попрацювати над презентаційними та комунікаційними навичками.
Такі повторювані сигнали допомагають визначити реальні точки професійного зростання.
5. Перетворюйте критику на конкретну дію.
Найцінніший зворотний зв’язок – той, після якого ви розумієте, що можете зробити по-іншому.
Приклад: вам вказали, що у вашому резюме мало конкретних результатів. Не просто погодьтеся із зауваженням – оновіть документ, додайте результати проєктів, конкретні навички та приклади виконаної роботи.
Так критика стає інструментом підготовки до професійного старту, а не просто неприємним коментарем.
6. Не сприймайте помилку як оцінку власного потенціалу.
Помилка в роботі не означає, що ви «не підходите» для професії. Невдалий проєкт, недосконала презентація або відмова після співбесіди – це досвід, з якого можна зробити висновки.
Приклад: після невдалої співбесіди замість думки «я не вмію проходити співбесіди» проаналізуйте ситуацію: на які запитання було складно відповісти? Що варто підготувати наступного разу? Які свої сильні сторони ви не змогли продемонструвати?
Такий підхід допомагає не зупинятися після першої невдачі, а ставати сильнішим як майбутній фахівець.
7. Простий фільтр критики.
Що саме сказали? → У чому конкретна проблема? → Наскільки компетентне джерело? → Чи повторюється цей сигнал? → Що я можу змінити або покращити?
Зріла реакція на критику – не погоджуватися з усім і не відкидати все почуте. Це вміння аналізувати зворотний зв’язок, брати з нього корисне та використовувати його для професійного зростання.
Поради від Центру кар’єри ХДАЕУ.
Вчіться сприймати зворотний зв’язок не як оцінку себе, а як джерело інформації для професійного розвитку.
Навичка приймати конструктивну критику, ставити уточнювальні запитання, робити висновки та вдосконалювати свої результати допоможе вам під час командної роботи, стажування, перших співбесід і подальшої професійної діяльності.
Не бійтеся критики. Бійтеся втратити можливість стати кращим фахівцем.