Що ти читаєш сьогодні – може вплинути на твою кар’єру завтра

Щодня ми читаємо новини, переглядаємо соціальні мережі, слухаємо подкасти, спілкуємося в чатах і підписуємося на різні сторінки. Усе це формує наше інформаційне середовище – те, що ми бачимо, слухаємо й обговорюємо.
І воно впливає не лише на наші інтереси, а й на те, що ми знаємо про свою професійну сферу, які навички розвиваємо та які можливості помічаємо.
1. Чому це важливо?
- інформація про тенденції у твоїй професійній сфері допомагає розуміти, як вона змінюється та розвивається;
- професійний контент показує, які знання, навички та інструменти сьогодні потрібні фахівцям;
- спілкування з професіоналами та участь у професійних спільнотах допомагають бачити реальні можливості для професійного розвитку та старту кар’єри;
- якісний контент розширює кругозір, допомагає знаходити нові ідеї та формувати власне професійне бачення.
2. Як сформувати корисне інформаційне середовище?
Підписуйся на професійні джерела.
Шукай інформацію там, де спілкуються й розвиваються фахівці твоєї сфери: у профільних медіа та онлайн-виданнях, професійних журналах, Telegram-каналах, подкастах, YouTube-каналах, блогах експертів, LinkedIn- і Facebook-спільнотах, на сайтах та кар’єрних сторінках компаній, професійних платформах, галузевих асоціаціях, а також під час вебінарів, онлайн-конференцій і професійних заходів.
Стеж за тим, що відбувається у твоїй професії.
Звертай увагу на нові технології, інструменти, підходи та тенденції. Це допомагає не обмежуватися лише тим, що вже знаєш, а поступово розширювати свій професійний кругозір.
Аналізуй актуальні вакансії.
Навіть якщо ти ще не плануєш працювати найближчим часом, переглядай вакансії за своєю спеціальністю. Вони допоможуть побачити, які компетентності, навички, програми та інструменти очікують від майбутніх фахівців.
Формуй своє професійне онлайн-оточення.
Підписуйся на людей і спільноти, які дають тобі корисну інформацію, знайомлять із практичним досвідом і допомагають краще орієнтуватися у професійній сфері.
Переглянь свою інформаційну стрічку.
Не потрібно повністю відмовлятися від розважального контенту. Але варто час від часу запитувати себе: «Що дає мені ця інформація?» і «Чи допомагає вона мені рухатися вперед?».
3. Як це може працювати на практиці?
Наприклад, майбутній маркетолог може стежити не лише за розважальним контентом, а й за сторінками маркетингових агенцій, профільними медіа, професійними блогами та фахівцями галузі. Так він зможе швидше помічати нові тренди, інструменти та підходи, які використовуються у професії.
Здобувач, який навчається у сфері агробізнесу, може стежити за галузевими новинами, сучасними технологіями, професійними компаніями та актуальними вакансіями. Це допоможе краще розуміти, як змінюється сфера та які компетентності стають важливими для майбутнього фахівця.
Стеж за тим, як працюють фахівці у твоїй сфері: які завдання вони виконують, якими інструментами користуються та яких навичок потребує професія. Це допоможе тобі вже під час навчання краще підготуватися до майбутньої роботи.
4. Спробуй провести маленький інформаційний аудит.
Переглянь свої підписки та постав собі кілька запитань:
Що я дізнаюся з цього контенту?
Чи допомагає він мені краще розуміти мою професійну сферу?
Які навички або ідеї я можу взяти для свого розвитку?
Чи допомагає це мені бути краще підготовленим до майбутньої кар’єри?
Не потрібно перетворювати всю свою стрічку на суцільне навчання. Ідея в іншому – зробити так, щоб серед розваг, новин і повсякденного контенту було достатньо інформації, яка працює на твою майбутню професію.
Поради від Центру кар’єри ХДАЕУ.
Починай формувати своє професійне інформаційне середовище вже зараз. Те, кого ти читаєш, слухаєш і за чим стежиш, поступово впливає на твої знання, професійний кругозір та рішення.
Стеж за своєю професійною сферою, знайомся з досвідом фахівців, аналізуй потреби роботодавців і використовуй доступну інформацію, щоб бути краще підготовленим до старту та подальшого розвитку своєї кар’єри.
Твоя майбутня кар’єра починається не в день першого працевлаштування, а значно раніше – з того, що ти обираєш знати, розвивати та помічати вже сьогодні.