ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Виїзне практичне заняття у форматі екскурсії історичними пам’ятками м. Кропивницького «Архітектурні перлини старого міста» від кафедри публічного управління, права та гуманітарних наук

Для забезпечення ефективної практичної складової в підготовці фахівців за освітнім компонентом “Історія суспільства, державності та господарства України” за освітніми програмами економічного факультету різних рівнів вищої освіти для здобувачів економічного факультету ХДАЕУ була організована тематична екскурсія «Архітектурні перлини старого міста» у м. Кропивницькому, яку провів кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри публічного управління, права та гуманітарних наук Бондарчук Юрій Павлович.

У межах екскурсійного проєкту здобувачі мали можливість ознайомитися з найцікавішими історичними спорудами м. Кропивницького, що свого часу поєднали вишуканий мистецький стиль, найпередовіші технології будівництва та інженерні рішення, а також цікаві історичні факти про видатних мешканців центру України. У фокусі мандрівки вулицями та пам’ятними місцями старого міста були історія заселення краю та виникнення Кропивницького, формування його освітнього й культурного простору. Для майбутніх економістів особливо цікавим було знайомство з відображеною в архітектурі міста спадщиною підприємниці Анни Дмитрян. Власниця величезного капіталу на рубежі ХІХ–ХХ ст. вклала його в численні благодійні проєкти – побудову лікарень, шкіл і церков, та стала прикладом соціально відповідального бізнесу.

Екскурсійний маршрут передбачав також детальне ознайомлення зі збереженими і відображеними в архітектурі міста культурними та історичними зв’язками міст Херсона і Кропивницького. Основні архітектурні та історичні будівлі на шляху екскурсії: Кіровоградська обласна філармонія; Єлисаветградське земське реальне училище; Перший заклад політехнічної освіти в регіоні; Готель “На Дворцовій” (колишній будинок Анни Дмитрян); Імператорський палац; театр Марка Кропивницького – альма-матер українського професійного театру; пам'ятник Наталці Полтавці – першій постановці українського театру корифеїв та вулиця архітектора Паученка.

Екскурсія – це прекрасний відпочинок, приємні враження та чудові спогади. Сподіваємося, такі практичні заняття стануть доброю традицією, яка допомагає розширювати пізнавальні обрії й підтримувати інтерес до локальної історії. Дякуємо всім, хто приєднався до цього цікавого заходу!