ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Проведення лабораторної роботи для бакалаврів спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка в ХДАЕУ

На базі фізичної лабораторії кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії Херсонського державного аграрно-економічного університету 24 квітня 2024 р. доцентом даної кафедри Литвиненком В.М. для здобувачів 2 курсу бакалаврського рівня вищої освіти факультету архітектури та будівництва спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» була проведена лабораторна робота з дисципліни «Основи електроніки» на тему: «Дослідження кремнієвого варикапа». Варикапи широко використовуються в пристроях побутової сфери, промисловості та сільськогосподарського виробництва.

Перевірка придатності варикапів за допомогою мультиметра

Завданням лабораторної роботи було дослідження параметрів та характеристик варикапа КВС111: 1) вимірювання та побудова вольт-амперної характеристики варикапа; 2) вимірювання та побудова вольт-фарадної характеристики варикапа; 3) розрахунок коефіцієнта перекриття за ємністю варикапа; 4) розрахунок показника залежності ємності варикапа від зворотної напруги; 5) розрахунок диференційного опору варикапа. Дослідження проводились на 10 варикапах. При побудові характеристик та розрахунку параметрів варикапа використовувались усереднені значення величин.

Перед проведенням дослідження параметрів та характеристик варикапів за допомогою мультиметра була проведена перевірка придатності досліджувальних варикапів.

Використовуючи вимірювач статичних параметрів напівпровідникових діодів ЩХМ2.050.097 було проведено вимірювання вольт-амперної характеристики варикапа (ВАХ), а за допомогою вимірювача ємності напівпровідникових діодів Е7-12 - зняття вольт-фарадної характеристики варикапа (ВФХ).

Вимірювання вольт-амперної та вольт-фарадної характеристик варикапа

ВАХ варикапа

ВФХ варикапа

Використовуючи побудовану вольт-амперну характеристику варикапа, розрахували його диференційний опір за формулою

 

Використовуючи побудовану вольт-фарадну характеристику варикапа розрахували: за використання формули 

- показник залежності ємності варикапа від зворотної напруги; за використання формули Кс= Сmax/Cmin  - коефіцієнт перекриття за ємністю.

Автор: Литвиненко В.М. (24.04.2024р.)