ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Особисті кордони як шлях до самостійності і незалежності

Саме таку тему мала запланована зустріч 23 лютого 2024 р. з практичним психологом ХДАЕУ Яніною Полянською, зі здобувачами факультету архітектури та будівництва, спеціальності 193 Геодезія та землеустрій.

Під час зустрічі з Яніною Володимирівною, були розглянуті ряд важливих питань:

  • що таке особисті кордони людини;
  • чому важливі особисті кордони і навіщо їх відстоювати (самозбереження, самоідентичність, повага до себе, визначеність щодо дозволеності у взаємодії з іншими людьми);
  • якими бувають особисті кордони;
  • як визначити свої особисті кордони;
  • як правильно та ефективно встановлювати та підтримувати особисті кордони;
  • реакція на порушення особистих кордонів;
  • як навчитись встановлювати особисті кордони якщо ви раніше цього не робили та як навчитись поважати особисті кордони інших людей.

Що ж таке Кордони особистості?

Це межа, яку створює людина, намагаючись позначити різницю між власним внутрішнім світом і світом іншої людини. Особисті кордони потрібні для збереження цілісності особистості, вони є межею дозволеності у взаємодії з іншими людьми. Через власні кордони ми краще відчуваємо і розуміємо себе, що впливає на самооцінку. Ми розуміємо свої можливості. Це також є критерієм, згідно якому ми відрізняємо своє і не своє – почуття, бажання, думки.

Ми повинні пам’ятати, що наші особисті кордони існують не лише для нас самих, але й для тих, хто нас оточує. У будь-якому випадку, ми іноді перетинаємо чужі кордони, а хтось інший може порушити наші. Дуже важливо навчитися не боятися говорити про свої почуття та вчитися слухати почуття інших.

Дякуємо Яніні ПОЛЯНСЬКІЙ за чергову корисну зустріч!

Автор: Наталія ЛАВРЕНКО.