ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Спільна кураторська година «Намалюй тризуб не відриваючи олівця від листа» студентів спеціальності 101 Екологія

У п’ятницю 01 березня студенти всіх курсів спеціальності 101 Екологія взяли участь у спільній кураторській годині «Намалюй тризуб не відриваючи олівця від листа».

Надзвичайно важкі для українців останні дні! А для нас, херсонців, – це ще й сумні спогади перших днів окупації та місяців тихого терору проти мешканців міста, викрадення активістів, наруга та знищення наших символів, всього того, що є важливим для нас – наш прапор, наш герб.

Тризуб є стародавнім символом, що зустрічався на нашій території з найдавніших часів (з X століття). Зображення знаходять на монетах, посуді, цеглі, настінних розписах, печатках, якими скріплювалися  міжнародні договори, укладені Київською Руссю.

Історія використання тризуба, як герба, веде свій початок із 1918 року, коли він став державним гербом Української Народної Республіки. У ХХ столітті тризуб, як символ, репрезентував різні політичні організації, був на емблемі Організації українських націоналістів, зображався на нагородах, у друкованих виданнях та на плакатах Української повстанської армії, його зображення знаходиться поряд з мозаїчними зображеннями святих Володимира та Ольги у соборі Святого Петра в Римі (Ватікан).

Ставши Державним гербом сучасної України, тризуб символізує тяглість і спадкоємність традицій нашої території, звʼязок поколінь, є символом нашої нації, нашої незламності, символом прагнення волі та незалежності!

Вже десять років росія веде на території України неоголошену війну проти української нації. Нажаль, війна завжди супроводжується смертями, руйнуванням, полоном військових, викраденням цивільних….Точна кількість військових, що знаходяться в полоні, та цивільних, що затримані та утримуються як заручники у тюрмах країни-агресора, наразі невідома. Згідно даних, що були оприлюднені Уповноваженим Верховної Раді України з прав людини Дмитра Лубінця, до 28 тисяч цивільних українців перебувають у російських катівнях. Порушуючи всі міжнародні норми та правила ведення війни, росія піддає їх тортурам, вбиває, звинувачує у вигаданих злочинах!

Під час зустрічі згадали героїв-херсонців, що загинули у Бузковому парку, на території обласного ліцею, біля Антонівського мосту і тих, хлопців, що були викрадені та незаконно вивезені до росії, над якими росія планує провести судилище за те, що вони є патріотами України.

Надзвичайно вдячні за участь нашій гості Світлані Шукайло та Міському учнівському парламенту при управлінні освіти Херсонської міської ради. Усі присутні відзначили важливість проведення таких зустрічей щоб пам’ятати, підтримувати та нікому не дозволити переписувати нашу історію!

Учасники підтримали флешмоб, започаткований бранцем кремля, та намалювали свої варіанти тризуба.

Боротьба продовжується з Україною в серці! І де б сьогодні не перебували українці вони гордо і свідомо несуть символи нашої державності.

Дюдяєва Ольга, старша викладачка, кафедра екології та сталого розвитку імені професора Ю.В. Пилипенка