ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Гостьова лекція «Змінити світ навколо себе: теорія соціального конструктивізму»

З метою реалізації стратегій, спрямованих на «утвердження української мови як елемента національної безпеки та лінгвального інтегратора всього українського суспільства», окреслених у листі Міністра освіти і науки України Оксена Лісового «Про застосування державної мови у сфері освіти», 5 березня 2024 року за ініціативою завідувача кафедри соціальних та поведінкових наук Інни Варнавської відбулася гостьова лекція «Змінити світ навколо себе: теорія соціального конструктивізму» для здобувачів економічного факультету за участю доктора філологічних наук Університету Дюкейн, Пітсбург, Пенсильванія, США Ганни Чумаченко-Ласовської.

Лектор – автор монографій, статей і розділів в енциклопедичних виданнях (серед них – розділ про Україну в CountriesandTheirCultures (Macmillan) і розділи про Одесу та Дніпро (Дніпропетровськ) у EncyclopediaofUrbanCultures(Grolier); отримала міжнародні стипендії і гранти з фундації Відродження, ACTR/ACCELS (Вірджинський університет), програми Fulbright (Інститут Гаррімана в  Колумбійському університеті).

Під час зустрічі пані Ганна наголосила, що інтеграція української вищої освіти у світовий академічний простір потребує переосмислення традицій і теоретичної бази гуманітарних досліджень. Десятиліттями доступ українських вчених до текстів західноєвропейських та американських філософів, мовознавців, соціологів, економістів  був можливий переважно через російські переклади, що не тільки вирішували деталі інтерпретації текстів, але й диктували відбір авторів і книг до перекладу.

Тематика кандидатських і докторських дисертацій захищених з 2014 р. в Україні  свідчить про зростаючу тенденцію до створення власного, українського референтного поля академічних досліджень, з власною базою цитованих джерел і вибором теоретичних концепцій. Незалежне осмислення найбільш впливових робіт західних авторів уможливлює підключення українських вчених до контексту світової академічної комунікації.

Автор: доц. Інна ВАРНАВСЬКА