ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець» Тема засідання: Особливості і традиції харчування народів світу

07.03.2024 р. відбулося засідання наукового гуртка «Харчовик-науковець». Кожен народ має власні традиції, власну історію і, звичайно ж, свої особливості національної кухні. Учасники гуртка знайомились з особливостями смакових сприйняттів країн світу. До цього засідання вони підготували мультимедійну презентацію, яка доповнила їхні доповіді, створивши неповторну атмосферу країн, про кухні яких йшлося.

Ключовими спікерами засідання були здобувачі освіти спеціальності 181 - Григорій ПРОЦЕНКО, Вікторія ВЕЛНЕЧУК, Олександра ВЕЛНЕЧУК. 

Харчування є одним із основних важелів, який гармонізуючи організм людини з довкіллям, сприяє здоров'ю організму. Гальмом для максимального використання харчових продуктів у різних раціонах харчування є недостатнє вивчення їх складу і функціональних властивостей, а також недостатня освіченість населення при вільному виборі окремих інгредієнтів їжі та впливу їх комплексів на механізми метаболізму і фізіологічні процеси в організмі людини. З цієї позиції на засіданні гуртка було розглянуто такий десерт, як сирники — традиційну страву української та деяких інших слов’янських кухонь.

У кожної господині є свій улюблений рецепт. Щоправда, ця страва досить примхлива і її вдале приготування залежить від багатьох чинників. Рецептів сирників — сотні, але головні інгредієнти залишаються незмінними.

Вікторія ВЕЛНЕЧУК приготувала сирники в домашніх умовах і дала підґрунтя для обговорення цієї страви на засіданні гуртка.

Під час приготування Вікторія наголосила на тому, що сирники готуються з продуктів, які є доступними, смачними і дуже корисними. Учасниками гуртка є досвідчені дипломовані кухарі.  Так на думку Оксани Скороход, секрет «вдалих сирників» у правильному співвідношенні інгредієнтів. А ще  вона радить не марнувати нагод пробувати щось нове з категорії здорового харчування і використовувати наприклад, різні види борошна, висівки, листову зелень, тому  що сьогодні  світовим фуд-трендом є креативність у приготуванні страв, зокрема і сирників.

Учасники гуртка прийшли до висновку, що українська кухня — це не лише різноманітність смаків, але і джерело здоров'я.

Засідання гуртка тривало більш як дві години, і на цей раз відбувалося  не тільки як вид спілкування з наукових досліджень, а і як один з видів корпоративного відпочинку. Приготування будь-якої страви в компанії фахівців зі спеціальності 181 – Харчові технології поєднує кілька корисних моментів – навчання, спілкування та смачний і корисний сніданок.

Підготувала: Ольга Сумська, к.т.н., доцент, науковий керівник гуртка «Харчовик-науковець»