ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Всеукраїнська науково-практична конференція до дня пам’яті доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка Пелиха Віктора Григоровича

21 березня 2024 року відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Горизонти розвитку сільськогосподарського виробництва та переробки в Україні», до дня пам’яті доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка ПЕЛИХА Віктора Григоровича.

В конференції прийняли участь представники університетів, наукових установ та виробництв майже зі всіх регіонів України.

Розпочалась робота конференції з екскурсу життєвого шляху, який пройшов Віктор Григорович Пелих від студента до академіка.

Віктор Григорович ПЕЛИХ є прикладом послідовного і цілеспрямованого руху до вершини професіоналізму. Він досвідчений науковець, відомий в Україні фахівець у галузі тваринництва, зокрема з питань селекції і генетики свиней, переробки продукції тваринництва.

Етапи професійного та наукового сходження почалися 1983 року з роботи головним зоотехніком в радгоспі «Піонер» Нововоронцовського району Херсонської області.

У 1989 році Віктор Григорович захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата с.-г. наук, а у 2002 році – доктора с.-г. наук, у 2003 році було присвоєно звання професора, у 2010 році обраний член-кореспондентом НААН України зі спеціальності «Зоотехнія», а 15 жовтня 2020 року – академіком Національної академії аграрних наук України з напряму аграрної науки – «Екологія (зоотехнія)».

У 2013 році В.Г. Пелих створив та очолив раду професорів та докторів наук вищих навчальних закладів та наукових установ Херсонської області, в яку увійшло 165 науковців. Є автором багатьох наукових публікацій, монографій, навчальних посібників і підручників для вищих навчальних закладів ІV рівня акредитації.

За наукові досягнення і сумлінну працю Пелих В.Г. нагороджений в 2007 році – почесною грамотою Верховної Ради України, у 2009 році присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», у 2014 році нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Особливу увагу вчений приділяв підготовці наукових кадрів. Під його керівництвом захистили кандидатські дисертації дев’ять науковців, сформувалася наукова школа селекціонерів у галузі свинарства Півдня України. Один із напрямків наукових робіт Пелиха В.Г. направлений на покращення екосистеми Південного регіону України через управління якістю та безпекою сільськогосподарської продукції, біоресурсів та природокористування.

Народившись на Херсонщині, Віктор Григорович усе своє життя працював в рідній області та усі свої зусилля направляв на її розвиток. Він був не лише успішним науковцем, але й досвідченим політиком, який двічі обирався головою обласної ради. Входив до складу колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України, був членом Консультативно-дорадчої Ради при Голові Верховної Ради України, очолював комісію з питань економічного розвитку, комунальної власності та земельних відносин Української асоціації районних та обласних рад, де на державному рівні відстоював інтереси Херсонщини: збереження води, лісів, піску, екології; будівництво аеропорту, торгівельно-розважального  центру «Фабрика», реконструкції кінотеатру Україна та багато, багато інших важливих напрямків для регіону.

Віктор Григорович втілював в собі кращі риси педагога, вченого, вихователя та організатора. Багато років очолював профсоюзну організацію та входив до Вченої ради університету. Входив до спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій.

Другого березня 1998 року створено кафедру «Технологій переробки та зберігання сільськогосподарської продукції». З Дня заснування кафедри її очолював Віктор Григорович і керував нею до кінця 2022 року.

На базі кафедри було відкрито лабораторний комплекс, до складу якого входять лабораторії: «Якості молока і молочних продуктів»; «Консервування плодів, овочів, м’яса та риби»; «Переробки зерна»; «Технохімконтролю харчових продуктів»; «Мініцех по виробництву рослинних олій», які співпрацюють з передовими підприємствами регіону.

На усіх етапах життя поряд із Віктором Григоровичем були його друзі та однодумці.

Життєве кредо Віктора Григоровича: «У будь-якій ситуації залишатися порядною людиною».

До слова долучились поважні гості конференції, зокрема, проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності Херсонського ДАЕУ Сергій ЛАВРЕНКО; доктор с.-г.н, професор, Член кореспондент НААН України, Заслужений працівник Освіти України, Анатолій ЦВІГУН; декан біолого-технологічного факультету Херсонського ДАЕУ Ірина БАЛАБАНОВА; д.с.-г.н, старший науковий співробітник, професор кафедри технології виробництва продукції тваринництва Полтавського державного аграрного університету Павло ВАЩЕНКО; д.с.-г.н, професор, завідувач кафедри технології виробництва продукції тваринництва Миколаївського національного аграрного університету Сергій ЛУГОВИЙ; д.с.-г.н, професор кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва Одеського державного аграрного університету Руслан СУСОЛ; завідувачі кафедр біолого-технологічного факультету, доценти Наталія ПЕЛИХ, Владислав КУШНЕРЕНКО, Наталія НОВІКОВА; к.с.г.н., доцент Світлана ВЕЛИЧАНСЬКА.

Подальші виступи були різноманітні, на актуальні теми сьогодення щодо інноваційного розвитку тваринництва України; перспектив розвитку рослинництва у післявоєнний час; сучасного розвитку переробної та харчової галузі; екологічного стану аграрного виробництва; соціально-економічного розвитку сільського господарства. Зокрема, доцент Геннадій КАРАЩУК виступив з темою доповіді «Значення короткочасного і довготривалого зберігання овочів у їх логістиці»; доцент Ігор ЧЕРНИШОВ - з темою доповіді «Ресурсозберігаюча технологія вирощування грибів з використанням відходів тваринництва і рослинництва» та інші цікаві доповіді учасників конференції.

Дякуємо кожному за участь у конференції. Сподіваємось на подальшу тісну співпрацю.

Бажаємо кожному міцного здоров’я, натхнення, нових перспективних наукових звершень!

Автори: Наталія ПЕЛИХ, Світлана УШАКОВА, Олена ВЕДМЕДЕНКО (21.03.2024)