ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Здобувачі та викладачі ХДАЕУ побували в майбутньому

На економічному факультеті відбулась відкрита лекція для здобувачів всіх спеціальностей, ініційована кафедрою менеджменту, маркетингу та інформаційних технологій, на тему «Екосистема метасвіту/всесвіту: особливості, різновиди, перспективи».

Спікеркою стала Анастасія Кондрико – директорка Центру медіааналітики Cyber Media Track, голова та засновниця ГО «Синергія аналітиків України», експертка з розслідування кіберзлочинів Програми підтримки ОБСЄ для України, лекторка Вищої школи публічного управління НАДС України, Тренінгового центру прокурорів України, Волинського, Житомирського, Запорізького, Хмельницького та ін. регіональних центрів підвищення кваліфікації, докторка філософії, авторка 3 монографій, низки навчальних посібників, понад 100 наукових статей, 22 тренінгових програм з кібер-, медіа- та криптограмотності.

Спілкувалися про історичні особливості функціонування та еволюції World Wide Web від 1991 року (web-1) до наших днів (web-2), про майбутнє web-3, фундамент якого вже сьогодні активно закладається на ключових концепціях децентралізації, відкритості та більшої корисності для користувачів.

Розбиралися з поняттям, атрибутами та функціоналом метасвітів як середовищ, зародження яких сигналізує про початок web-3. «Це інтерактивна соціальна платформа, повʼязана з реальним світом валютними системами, віртуальною реальністю (VR) та доповненою реальністю (AR), що належать користувачам, а не корпораціям та уряду, що їх контролює», – зазначила Анастасія.

Обговорювали специфіку метаіндустрії з акцентом на моделях власності, технічній стороні метапроцесів, типах за функціоналом тощо. Також лекторка навела приклади та охарактеризувала вже існуючі метасвіти, закономірності їх функціонування та розвитку, розповіла про криптосвіти з економікою, що базується на блокчейні.

Гостя розповіла про перспективи та можливості, які надають метасвіти для розвитку не тільки індустрії розваг, але й економіки, освіти та науки, медицини (зокрема, новітніх медичних технологій) тощо. Анастасія переконана, що залучення значної кількості людей до метасвітів стане вже в найближчому майбутньому такою ж реальністю, як реєстрація та користування соціальними мережами.

Окрім позитивних перспектив, нове середовище буде породжувати й нові небезпеки, пов’язані з різними аспектами кіберзлочинності, що буде зумовлено високим рівнем децентралізації та анонімності у метасвітах. Саме тому, наголошує Анастасія, потрібно вже зараз прогнозувати типи небезпек, породжених новітніми тенденціями, щоб завчасно підготуватися до цих викликів.  «Ще пару років тому Interpol заявив, що імерсивне онлайн-середовище може створити нові види кіберзлочинності та дати змогу масштабуватися вже наявним, іншими словами, актуалізується «метавсесвіт злочинності». За умови використання доповненої та віртуальної реальностей фішинг та шахрайство інтенсифікуються; зростатимуть ризики у безпеці дітей; віртуальна реальність сприятиме злочинності у фізичному світі», – говорить лекторка.

Наостанок Анастасія продемонструвала творчість південнокорейського музичного гурту, що створено із залученням штучного інтелекту та який існує лише у метасередовищі, де кожен аватар (виконавиця, якої не існує у фізичному світі) має саме такий вигляд, як того бажає більшість споживачів, та виконує таку музику, яку хочуть чути слухачі.

Лекція не залишила байдужими ні студентів, ні викладачів: хтось із присутніх вже знав про деякі озвучені тенденції, когось почуте злякало, у когось - викликало інтерес, захоплення, а декого - надихнуло на серйозні роздуми. Протягом усієї лекції присутні ділилися думками у чаті. Зустріч закінчилася емоційним обговоренням почутої інформації та розмірковуваннями над майбутнім, яке вже стало реальністю у середовищах метасвітів, поки що маловідомих широкому загалу.

Херсонський державний аграрно-економічний університет висловлює щиру вдячність Анастасії Кондрико за корисну та надзвичайно цікаву лекцію! Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.