ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

80 років створення Херсонської області

30 березня 2024 р. виповнюється 80 років з часу утворення Херсонської області, яка є регіоном з багатою історією, літопис якої прикрашають численні яскраві історичні події та видатні особистості.

Згідно з Указом Президії Верховної Ради СРСР 30 березня 1944 року була утворена Херсонська область з частини земель Запорізької та Миколаївської областей з центром у м. Херсоні.

 Очолили створення органів влади, відбудови Херсонщини перший голова обласного виконкому Пилип Іванович Пасенченко-Демиденко та перший секретар обкому КП(б)У, Олексій Федорович Федоров.

Херсонська область  розташована у південній частині України, у межах Причорноморської низини.

На північному заході межує з Миколаївською, на півночі — з Дніпропетровською, на сході — із Запорізькою областями України, на півдні – з Автономною Республікою Крим.

По території області проходить державний кордон протяжністю 458 км, в тому числі 350 км по Чорному і 108 км по Азовському морям. На кордоні розташовано 4 пункти пропуску: авіа, річковий порт, морські порти м. Херсона і м. Скадовська.

Відстань від Херсона до Києва залізницею – 664 км, шосейними шляхами – 605 км. Область розташована в степовій зоні, на нижній течії Дніпра. Омивається Чорним і Азовським морями, а також Сивашем (Гнилим морем) та Каховським водосховищем.

На території області протікає 19 річок. Найбільші ріки: Дніпро – довжиною 178 км, Інгулець – довжиною 180 км.

21 грудня 1947 року вперше на Херсонщині відбулися вибори до обласної Ради депутатів трудящих, яка на першій сесії 08 січня 1948 року обрала свій виконком. У повоєнні роки в Херсонській області швидкими темпами розвивається промисловість, створюються Херсонський бавовняний комбінат, суднобудівний завод, реконструюються заводи, фабрики, збудовані раніше.

Значною подією стало будівництво Каховської ГЕС у 1952 – 1956 роках та прокладення Північнокримського зрошувального каналу, що сприяло розвитку сільського господарства.

Херсонщина – це перлина, сформована віхами історії, – перші поселення давніх скіфів, Кам’янська Січ, біосферний заповідник ім. Фальц-Фейна «Асканія-Нова» з ділянкою первозданного степу – єдиного, що зберігся в Європі, Каховська гідроелектростанція, Олешківські піски, унікальна Арабатська Стрілка та дніпровські плавні доповнюють наявність розвинутого аграрного комплексу та промисловості, найкращих в Україні ґрунтів, інтелектуального потенціалу, гостинності та мирного співіснування представників різних національностей, адже в області проживають більше 115 національностей та народностей.

До 80 – и річчя створення Херсонської області співробітники наукової бібліотеки ХДАЕУ підготували фотовиставку «Миловидні куточки  рідного краю». Представлені фотокопії розкривають красу та чарівність рідної Херсонщини. Переглянути документи можливо і читальній залі наукової бібліотеки ( перший поверх головного корпусу).

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ( 30.03.2024)