ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Проведення лабораторних робіт для студентів спеціальності 194 Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології

На базі лабораторії водопостачання і насосних станцій кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії Херсонського державного аграрно-економічного університету 05 квітня 2024 р. завідувачем кафедри Волошиним М.М., для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти факультету архітектури та будівництва спеціальності 194 «Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології» була проведена лабораторна робота з дисципліни «Насоси та насосні станції» на тему: «Визначення напору насоса по показникам вимірювальних приладів».

До початку виконання лабораторної роботи здобувачі були ознайомлені з правилами техніки безпеки при роботі на установці, її призначенням, функціями та конструкцією.

Лабораторна робота виконується в такій послідовності:

  1. Насосна установка готується до роботи (здійснюється візуальний огляд цілісності та працездатності установки);
  2. Зачиняється засувка на напірному патрубку насоса;
  3. Відчиняється засувка на всмоктуючому патрубку насоса;
  4. Запускається насос, ступінчато відчиняється засувка, виміряються показники манометра на виході насоса, вакуометра на вході насоса, диференціального манометра на водомірному пристрою;
  5. По напору, приросту кінетичної енергії потоку та витраті будуються графіки залежності H – Q насоса та Δhк - Q.

Після отримання показників манометра, вакуометра та диференційного манометра при 10 варіантах дослідів – проводяться розрахунки в табличній формі.

Також студенти були ознайомленні із марками та конструкціями насосів які знаходяться в лабораторії.

Особливу увагу було приділено новим трьом установкам, які забезпечують проведення лабораторних робіт на тематики: послідовне з’єднання насосів, паралельне з’єднання насосів і робота насосів в кавітаційному режимі.

У підсумку роботи здобувачами побудовані графіки залежностей H – Q насоса та Δhк - Q. За допомогою яких можна підбирати марки насосів для відповідних умов роботи (витрати і напору).

Автор: к.т.н., доцент Волошин М.М. (05.04.2024р.)