ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Міжнародна співпраця викладачів кафедри ботаніки та захисту рослин

24 квітня 2024 р. у Кизилординській області республіки Казахстан традиційно стартувала посівна кампанія рису, урочисте відкриття якої відбулося на Дні поля за участі керівництва регіону, представників Парламенту РК, Міністерства водних ресурсів та іригації, наукових установ, компаній виробників засобів захисту рослин і сільськогосподарської техніки та провідних рисосійних господарств.

Ключовими питаннями заходу було обговорення шляхів вирішення проблем водозабезпечення рисових зрошувальних систем, впровадження сучасних технологічних рішень зменшення витрат зрошувальної води, використання інноваційних продуктів для захисту посівів рису від збудників хвороб та бур’янів, необхідності оновлення сортового складу сільськогосподарських культур, адаптованих до умов регіону.

Член-кореспондент НААН України, доктор економічних наук, професор Дудченко В.В., як провідний фахівець у галузі рисівництва, під час обговорення поділився власним досвідом щодо вирішення зазначених проблем, підкресливши важливість диверсифікації рисових сівозмін, введення у їх структуру посухостійких культур, які витримують короткочасне затоплення та не вимагають будівництва зрошувальних систем. Корисною була зустріч із директором Казахського науково-дослідного інституту захисту і карантину рослин ім. Ж. Жиємбаєва академіком Академії сільськогосподарських наук РК Дуйсембековим Б.А. Під час спілкування особливу увагу було приділено сучасним методам діагностики патологічних станів рослин, важливості поєднання біологічних і хімічних методів контролю фітопатогенів, розробленню та впровадженню антирезистентних систем захисту посівів рису від бур’янів тощо. Підсумком розмови стала попередня домовленість стосовно підписання меморандуму про наукову співпрацю між ХДАЕУ та КазНІІЗКР.

Автор: Олена МАРКОВСЬКА