ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Міжнародний День праці

Історія свята 1 травня почалася в 1886 році в Чикаго, коли півмільйона людей вийшли на мітинги, вимагаючи скорочення робочого дня до 8 годин. До цього моменту вони працювали по 15-20 годин на добу. Того дня поліцейські намагалися заспокоїти мітингувальників, а сама акція закінчилася безліччю жертв - загинули кілька протестантів і співробітників правопорядку. Подібні мітинги ще не раз проводили в наступні роки, а у 1888 році з'їзд Американської федерації праці в Сент-Луїсі оголосив 1 травня Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників.

В Україні Першотравень вперше відзначили у 1890 році у Львові. Цей день вже тоді був державним святом і офіційним вихідним. Сучасна Україна теж відзначає День солідарності трудящих, але з 2017 року свято стало називатися - День праці.

Вітаємо всіх співробітників ХДАЕУ зі святом Весни і праці! Нехай в цей перший травневий день ласкаве сонце освітить ваше життя і надихне на нові трудові звершення. Бажаємо вам миру, бадьорого і радісного настрою, вічної весни в душі. Нехай ваші робочі дні будуть творчими і плідними, результати праці приносять задоволення, Миру та добробуту вашім родинам.