ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Краєзнавча мандрівка кав’ярнями старої Одеси

Здобувачі спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа ХДАЕУ, які тимчасово проживають у м.Одесі, відвідали лекцію краєзнавиці Катерини Єргєєвої «Кав’ярні старої Одеси». Разом із викладачем Вікторією Дугою в межах наукового гуртка «Індустрія гостинності Південного регіону» вони поринули в життя Одеси 18-19 століття та відчули неймовірну атмосферу найпопулярніших кав’ярень. Адже саме в цей час місто стали називати столицею кави.

Ознайомилися з найвідомішими із закладів:  кав'ярнями Симона Аспорідіса, Пфейфера, Замбріні, Фанконі, Амбарзакі. Це заклади, які відкрили швейцарці, греки, італійці, і кожен із них мав власну унікальну історію. Ці місця відвідували не тільки заради частування, а скоріш за все заради спілкування, читання сучасної літератури, ведення ділових переговорів, знайомства з видатними постатями. 

Катерина зазначила, що саме на вулиці Грецькій була сконцентрована велика кількість закладів, які відкрили саме греки. Також дізналися й про інші цікаві факти: якому смакові кави віддавали перевагу пересічні одесити, яку каву називали «дамською», в  якому закладі  з’явилася  перша машина для приготування еспресо, яку кав’ярню називали дружньою до тварин і вона була прототипом сучасного Pet-friendly закладу (можна було відвідати з чотирилапим другом),  яким був графік роботи та які заклади працювали до 2 години ночі, як регламентувався  асортимент напоїв та страв  залежно від типу кав’ярні, яка кав’ярня славилася своєю співпрацею з британською  кондитерською компанієюCadbury's. Про ці та інші цікаві факти дізналися з життя одеських кав’ярень 18-19 століття.

Щиро вдячні спікеру Катерині Єргєєвій та персоналу бібліотеки ім. Е.Багрицького за змогу долучитися до пізнавального заходу.

Автор: Вікторія ДУГА – старший викладач кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу