ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Запрошуємо усіх, хто бажає ознайомитися з витонченим світом мініатюрної книги!

У читальній залі наукової бібліотеки експонується книжкова виставка "Велика сила маленької книги". 

Одним з чудес книжкового світу є видання мініатюрного формату. Надруковані дрібним шрифтом з майстерно виконаними ілюстраціями до тексту, мініатюрні книги радують око читачів та стають предметом колекціонування як пам’ятники друкарського мистецтва. 

Витоки мініатюрних видань простягаються в далекі часи - понад 2000 років.
Мета виготовлення маленьких книжок була сформульована ще в середині ХІХ ст.: продемонструвати ступінь досконалості, до якого дійшло книгодрукування.

Що стосується розміру мініатюрних книг, то в багатьох країнах до них відносять книжечки розміром до трьох дюймів, тобто 76х76 мм.

У вітчизняній культурі (книговиданні) мініатюрною книгою вважають видання, у якого максимальний розмір не перевищує 100х100 мм. 

У наукові бібліотеці зберігається невеличка колекція книжок-маляток, деякі представлені на виставці. Низка книжок являє собою збірники кращих віршів окремих поетів, висловлювань видатних історичних осіб різних часів і народів, твори відомих письменників, у цих виданнях зібрані афоризми, прислів’я, приказки, пісні.

Невеликий наклад робить їх бібліографічною рідкістю, адже створення таких книг вимагає високої майстерності від поліграфістів, що межує зі справжнім мистецтвом.

Автор: Гончаренко Т. В.