ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Вітаємо, шановне людство, з днем української писемності та мови!

Спочатку було СЛОВО

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ. Це свято було встановлено в нашій країні 9 листопада 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора-літописця.

У К А З ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Про День української писемності та мови На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства п о с т а н о в л я ю: Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. Президент України Л.КУЧМА м. Київ, 6 листопада 1997 року N 1241/97

Преподобний Нестор-літописець – киянин, у 17 років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Прийняв його сам засновник монастиря преподобний Феодосій. Молит- вою та послухом юний подвижник невдовзі перевершив найвидатніших старців. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона. Книжкова справа стала сенсом його життя.

Найвизначнішою працею Нестора-літописця є “Повість минулих літ” – літописне зве- дення, складене у Києві на початку ХІІ століття. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця ХІ ст. до 1113 року. “Повість минулих літ” була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.

XVІІІ-ХІХ ст. – формування нової  ХІV-XVІІ ст. – слов’яноукраїнської, староукраїнської—української мови. (“простої мови”), церковнослов’янської;
ХІV-XV ст. – україно-білоруської;
Х-ХІІІ ст. – мова української народності поєднує в собі елементи давньоруської писемної мови;

Віхи унормування загальнонародної української мови:
Зачинатель сучасної української літературної мови Іван Петрович Котляревський (1769 - 1838)
Основоположник сучасної української літературної мови Тарас Григорович Шевченко (1814 - 1861)

СКОРБОТНИЙ КАЛЕНДАР УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ
1720 рік Російський цар Петро І забороняє друкувати книги українською мовою.
1775 рік Зруйновано Запорізьку Січ і закрито українські школи при полкових козацьких канцеляріях
1862 рік Закрито українські недільні школи, які безкоштовно організовували видатні діячі української культури, заборонено видавати книжки українською мовою.
1908 рік Вся культурна, освітня діяльність в Україні визнана царським урядом Росії шкідливою.
1938 рік Сталінський уряд видає постанову про обов’язкове вивчення російської мови, чим підтинає коріння українській мові
1989 рік Видано Постанову, яка закріплювала в Україні російську мову як офіційну загальнодержавну мову, чим українську мову було відсунуто на другий план, що позначається ще й сьогодні

Петро Яцик (1921 - 2001) Підприємець, меценат, філантроп Місце народження: Верхнє Синьовидне, Сколівський район, Львівська область У 1944 році виїхав на Захід, мешкав у Німеччині. З 1949 року жив у Канаді. Заснував Міжнародний благодійний фонд "Ліга українських меценатів" і був його почесним президентом. Петро Яцик був одним із спонсорів Інституту українських студій Гарвардського університету в США, Енциклопедії українознавства, Центру досліджень історії України при університеті провінції Альберта в Канаді, центру документації в бібліотеці ім. Джона П. Робертса при університеті Торонто. Завдяки внесенню П. Яциком 750 тисяч доларів було відкрито спеціальний український відділ в Інституті ім. Гаррімана при Колумбійському університеті. Коштом мецената видано чимало наукових монографій з історії України, економіки, політології, медицини, етнографії. Сума його пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 мільйонів доларів. За багатолітню меценатську діяльність Петро Яцик був нагороджений "Почесною відзнакою Президента України" у 1996 р..

За традицією цього дня покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які друкують літературу українською мовою, проводять Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика (щорічна кількість учасників – понад 5 млн із 20 країн світу). Охочі продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово, пишуть 9 листопада радіодиктант національної єдності, організований Українським радіо.

З нагоди цього свята пропонуємо дізнатися або пригадати цікаві факти про нашу мову.

Українська мова – єдина державна мова в Україні. Статус офіційної або близької до офіційної вона має в багатьох державах світу: Молдові, Сербії, Румунії, Словаччині, Польщі та ін. Історична довідка: державною українська мова була у Великому князівстві Литовському (XIV-XVI ст.).

Українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської.

Українська мова є однією з найпоширеніших мов у світі, за кількістю носіїв вона посідає, за різними даними, 26 або 32 місце у світі.

Найближчими до української мови за лексичними ознаками є білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%) мови. Російська мова на четвертому місці (62%). У фонетиці і граматиці найбільше спільних рис – від 22 до 29 – українська мова має з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, з російською - 11.

Сучасна українська мова нараховує близько 256 тисяч слів.

На відміну від інших східнослов’янських мов, в українській мові є кличний відмінок.

Найбільш уживаною літерою в українській мові є літера п; на цю букву також починається найбільша кількість слів. Найменше слів з літерою ф.

Найбільше синонімів має слово «бити» - 45.

Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово «вороги» – «вороженьки».

Найдовшим словом в українській мові є слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» (назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками). У цьому слові є 30 літер.

Любімо і шануймо українську мову – одну із наймилозвучніших, найбагатших, найпоширеніших і найкращих мов у світі!

Автори: ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»