ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Практичний досвід впровадження реформ для студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування»

Дізнатись про впровадження реформ в Україні - найкраще з практичного досвіду. У студентів економічного факультету спеціальності 281 "Публічне управління та адміністрування" є така можливість. Вони беруть участь у зйомках циклу програм від каналу ВТВ плюс "Реформи - це просто". Цього разу темою для обговорення була реформа правоохоронної системи України. Добре, коли студенту аграрного університету надається можливість побачити наживо, як формується публічна політика.

За даними спеціалістів було встановлено, що на території України за останній рік було зареєстровано 7000 кримінальних впроваджень. Особливу увагу було приділено гучним справам цього тижня. Тому першим питанням стало те, як захистити себе від безпідставних звинувачень завдяки новій реформі. Серед питань, які були обговорені: як зробити офіційну заяву, навіщо вільно орієнтуватися в сучасному законодавстві та знати свої права і обов'язки. Знання з правових дисциплін, які викладаються в Аграрному університеті, виявилися дуже доречними.

Під час запису програми був встановлений телемост з Івано-Франківськом, де працівники правоохоронних органів наводили приклади дисциплінарних стягнень до своїх колег. Деякі місцеві активісти висловлювали недовіру захисникам порядку, адже, на їх думку, змінити систему, при цьому залишивши старих керівників, – неможливо. Також в Івано-Франківську після запровадження реформи почала діяти програма «Шкільний офіцер поліції». Вона передбачає наявність в усіх навчальних закладах середньої освіти представника поліції не лише для безпеки учнів та вислуховування їх звернень, а й для навчання - як діяти в кризових ситуаціях.

Підсумком програми стало питання до слухачів: «Чи з'явилися покращення після реформування правоохоронної системи?». Відповіді були неоднозначними, але більшість запрошених дійшли згоди про те, що ефект від впровадження реформи, налагодження повної взаємодії і довіри населення до поліції, можливо, буде досягнутий згодом. Для студентів спеціальності 281 "Публічне управління та адміністрування" Аграрного університету це є цікавим досвідом публічного спілкування на важливу для суспільства тему, де було знайдено відповіді на питання значення законів та права у суспільстві. Особливо, коли це стосується публічних відносин та держслужбовців.

Автори: Рудковська Олена – студентка спеціальності «Публічне управління та адміністрування»; Карташова Ольга Григорівна – доцент кафедри публічного управління та адміністрування