ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Продовження профорієнтаційних заходів для учнів Херсонського ліцею журналістики, економіки та правознавства

Викладачами кафедри публічного управління та адміністрування Херсонського державного аграрного університету було організовано профорієнтаційну зустріч для учнів 10 класу Херсонського ліцею журналістики, економіки та правознавства, які прослухали лекцію к.е.н., асистента кафедри економіки та фінансів Карнаушенко Алли Сергіївни на тему «Державна та приватна пенсії».

 

Лектор ще на початку заняття наголосила на важливості даного питання, адже майбутнє України, її економічний розвиток та добробут громадян залежать від управління соціально-трудовими відносинами. Сучасна людина повинна бути не тільки справжнім професіоналом своєї справи, а й усвідомлювати важливість легального працевлаштування, уміти захищати свої права на належне оформлення трудових відносин, гідну оплату праці та пенсію.

Були розкриті такі поняття як «страховий стаж», «пенсія». Учні дізнались про те, звідки беруться кошти для виплати пенсій, як формується бюджет Пенсійного фонду, ознайомилися з трьома рівнями пенсійної системи, з перспективами запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування.

 

Особлива увага була зосереджена на питаннях офіційного працевлаштування та легалізації заробітної плати. Старшокласники обговорювали можливі наслідки нелегальних трудових відносин та виплати заробітної плати в «конверті», їх вплив на економіку країни.  Розглянули шляхи управління пенсійними коштами.

 

Автор: Дуга Вікторія Олександрівна – старший викладач кафедри публічного управління та адміністрування