ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Проведення виїзного заняття

Для успішної роботи сучасного агронома, окрім глибокої теоретичної підготовки, потрібні уміння і навички, які дозволяють ефективно застосувати отримані знання у практичній діяльності.

Це досягається шляхом практичної підготовки здобувачів як у спеціалізованих лабораторіях так і безпосередньо у польових умовах. Тому 20 листопада для студентів агрономічного факультету було проведене виїзне заняття.

Майбутні агрономи були ознайомлені із біологічними особливостями осінньої вегетації ріпаку. Професор Базалій В.В. детально ознайомив присутніх із сучасними сортами пшениці озимого та альтернативного типу, особливостями технологічних заходів сезонного догляду, відповідно до погодних умов та фактичного стану посівів.

 

Виїзне заняття проводить д.с.-г. наук. Професор Базалій В.В.

Студенти під керівництвом доцента Оніщенка С.О. дали високу оцінку стану посівів озимини по усім попередникам, однак найвищу оцінку отримала парова озима пшениця.

 

Визначення фази розвитку пшениці озимої за шкалою BBCH під керівництвом к.с.-г. наук, доцента Оніщенка С.О.

Безумовно, що урожай культури визначає родючість та властивості ґрунту. Тому для оцінки ґрунтових умов під посівами озимої пшениці були визначені головні фізичні показники, студенти мали можливість ознайомитися не лише із класичною методикою дослідження щільності ґрунту методом ріжучого кільця, а і за допомогою сучасного польового твердоміра провести оперативну оцінку орного та підорного шарів ґрунту. Роботи виконані під керівництвом Рудіка О.Л. переконали присутніх у перевагах експрес методу оцінки стану ґрунту за показниками його твердості.

 

Демонстрацію методів визначення фізичного стану грунту проводить к.с.-г. наук, доцент Рудік О.Л.

Із захопленням студенти ознайомилися із сучасними приладами для контролю ґрунтових параметрів. Сучасні прилади експрес аналізу, які продемонстрував С.О. Лавренко, дозволяють визначати такі важливі для агронома показники як загальний рівень забезпеченості елементами живлення, рН, вологість, температура, концентрацію вуглекислоти та інші.

 

Демонстрація методів експрес визначення показників родючості грунту виконує к.с.-г. наук, доцент Лавренко С.О.

Із використанням квадрокоптера та супутніх засобів, які були продемонстровані студентам, були підтверджені висновки щодо стану посівів озимини на дослідному полі університету. Роботи з моніторингу стану полів сівозміни були виконані швидко і з високою точністю, тоді як класичними методами це потребує багато часу.

 

Запуск квадрокоптера для дистанційного дослідження стану посівів дослідного поля ХДАУ.

Підготовка сучасних спеціалістів передбачає отримання навичок працювати з новітніми засобами виробництва та технічного забезпечення. Завдяки науковій співпраці ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» з національним лідером в галузі сучасних систем точного землеробства компанією «ГеоМетр Україна», студенти агрономічного факультету мають можливість застосувати прилад Geometеr. ГеоМетр – це високотехнологічний пристрій для вимірювання площі полів, який підтримує відразу дві навігаційні системи GPS та GLONASS.

 

Візуальні онлайн спостереження за станом дослідного поля.

Він надає можливість створення карт полів, обліку обсягу польових робіт, виміру відстані, дозволяє робити прив’язку до місцевості, збереження координат, відображати виміряні поля в Google Maps і системі Агропрофіль. Це надає можливість студентам створювати власний мобільний офіс для розв’язання учбових та виробничих завдань: оптимізувати роботу агрегату; знизити витрати; узгодити окремі елементи технології вирощування сільськогосподарських культур. Тільки повна і об’єктивна інформація про всі наявні сільськогосподарські угіддя дозволить якісно спланувати виробничий процес, відстежити фактичні площі посіву культур; безпомилково списувати фактично використані витратні матеріали, контролювати якість виконання робіт.

Автори: Рудік О.Л., к.с.-г. наук, доцент; Лавренко С.О., к.с.-г. наук, доцент.