ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

«Що сталося? Вам необхідна допомога?»

Це ключова фраза, з якої починається наша небайдужість. А надто, коли стаємо свідком якоїсь драматичної, а іноді й трагічної ситуації, яка вимагає екстреної допомоги потерпілим людям на автотрасі, на березі річки,в лісі, просто посеред вулиці міста чи села.

Це перший принцип людяності і толерантності. Зрозуміло, наскільки важливе таке вміння співпереживати. Та вкрай замало, коли на порятунок людського життя є фактично лічені хвилин. Треба чітко знати весь ланцюжок надання першої допомоги і бути готовими оперативно застосувати їх у критичних ситуаціях.

Сьогодні студенти та викладачі кафедри публічного управління та адміністрування економічного факультету нашого університету отримали перші не тільки теоретичні, а ще й детальні практичні уроки надання першої допомоги. Їх проведення передбачено проєктомкафедри публічного управління та адміністрування для студентства «Життя у безпеці».

 На екрані – крупним шрифтом, у червоних тонах вражаюча статистика: 50 000. Саме стільки наших співвітчизників щорічно гине з однієї-єдиної причини: невчасно надана перша допомога. Відтак є нагальна необхідність знати основи порятунку. І з цим завданням успішно впорався досвідчений спеціаліст, інструктор із першої допомоги громадської організації «Учбовий центр «Фенікс» Д.П.Іващенко.

Це був потужний мозковий штурм, поєднаний із тренінгом, за яким поетапно «розкручували» ланцюжок виживання - надання першої практичної допомоги потерпілим за різних життєвих ситуацій. Характерно, що окрім студентів, до нього активно долучилися і викладачі. Зокрема, практично відпрацьовували уміння вести діалоги з потерпілими та черговими «Швидкої допомоги». І навіть випадковими перехожими, втручання яких у екстремальних випадках інколи не може допомогти, а навпаки - зашкодити.

Чітко, доказово, ґрунтуючись на конкретних випадках, посилаючись на нові висновки з практики рятувальників, Дмитро Павлович навчав нас методології відновлення прохідності дихальних шляхів, серцево-легеневої реанімації спершу на манекені, а потім – уже разом зі студентами. Активно долучалися й викладачі. І першою зголосилася витримати такий екзамен завідувачка кафедри публічного управління та адміністрування, доктор економічних наук Лариса Олександрівна Потравка.

Це були реально вкрай корисні уроки порятунку життя. Втім, кожен із нас розумів: цих знань ще недостатньо. Відтак, усі дружно ухвалили рішення: є нагальна необхідність продовжити такі конче необхідні для кожної людини практичні заняття.

Дмитро Павлович Іващенко підтримав цю ідею. А ще додав: за тиждень запрацює сайт громадської організації «Учбовий центр «Фенікс». І це буде ще одна нагода для нас набути нових знань і умінь, аби в критичній ситуації вміти врятувати найцінніше - людське життя.

 

Автор: Ольга Карташова, доцент кафедри публічного управління та адміністрування економічного факультету (19.02.2020)