ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Тренінг з управління зрошенням. Сучасні підходи, технології та проблемні питання.

На запрошення Інституту водних проблем і меліорації НААН  з 16 по 17 березня 2020 р. представники факультету водного господарства, будівництва та землеустрою ДВНЗ "Херсонський державний аграрний університет" доценти кафедри гідротехнічного будівництва, водної інженерії та водних технологій Васюта В., Волочнюк Є. та здобувач вищої освіти спеціальності «ГТБ, водна інженерія та водні технології» Онісімов Ю. прийняли участь у професійному тренінгу «Управління поливами за краплинного зрошення та дощування». Тренінг проведено фахівцями Інституту водних проблем і меліорації: докт. т. н., проф., академіком НААН М. Ромащенком, докт. с.-г.н. А. Шатковським, канд. техн. н. Т. Матяш, канд. техн. н.  Ю. Даниленко, канд. с.-г. н. О. Журавльовим  за участю директора і співзасновника французької компанії Valeur-Tech П’єра Пулена.

 

В рамках тренінгу були висвітлені інноваційні підходи до «Управління поливами за краплинного зрошення та дощування» та практично продемонстровано сучасні технології реалізації такого управління, розглянуто особливості призначення строків і розрахунку  норм поливів залежно від типу ґрунтів і вирощуваних культур, охарактеризовано найбільш сучасні засоби контролю метеопараметрів, методи визначення сумарного випаровування та висвітлено особливості використання для управління поливами розробленої в інституті інформаційно-аналітичної системи  «Полив онлайн». Цей тренінг проведено за підтримки @ЄБРР, Європейського Союзу в рамках ініціативи @EU4Business.

Для учасників тренінгу було організовано практичну демонстрацію роботи технічних засобів з вимірювання водного потенціалу та вологості ґрунту, оцінки та діагностування стану рослин для призначення строків поливів за допомогою станцій фітормоніторингу, метеостанцій з датчиками метеопараметрів і вологості, що найбільш широко представлені на світових  ринках та ринку України. Під час тренінгу учасники мали можливість ознайомитися з сучасними підходами, практичними порадами, проблемами, які потрібно враховувати при призначенні поливів.

  

Під час курсу спікери виклали алгоритм дій та надали практичні поради щодо організації робіт з управління зрошенням. Семінари за своїм змістом є дуже  корисними для майбутніх фахівців-агрономів та гідротехніків з огляду на їх наповненість найсучаснішими знаннями про найпоширеніші в практиці методи та технічні засоби управління зрошенням. Висловлюємо подяку Інституту водних проблем і меліорації НААН в особі директора Михайла Ромащенка, керівнику проектів ЄБРР Аліні Білан за гарну організацію курсу та спікерам за змістовні лекції та демонстрацію високого рівня практичних знань!

Автори: доценти кафедри гідротехнічного будівництва, водної інженерії та водних технологій Васюта В. та Волочнюк Є. (06.04.2020)