ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

День Конституції України!

З нагоди святкування 25 – річниці Конституції України в читальній залі Наукової бібліотеки представлена тематична книжкова виставка «Моя земля – це незалежна Україна!». На виставці висвітлена література та інформаційні матеріали, які знайомлять користувачів з історією конституційного творення в Україні. Інформаційні матеріали розповідають про коріння Української Конституції. У квітні 1710 року при обранні гетьманом України Пилипа Орлика була складена перша не тільки українська, але й європейська конституція в сучасному розумінні – вона заклала основи республіканського правління в Україні.

Сучасна Конституція України має особливий правовий статус – вищу юридичну силу, особливий порядок прийняття та високий рівень захисту з боку держави. Остання, нині діюча  Конституція була прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 року, як завершення довгого і важкого конституційного шляху, що почався Декларацією про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.). День Конституції України – єдине державне свято, що встановлено власне Конституцією – Статтею 161: «День прийняття Конституції України є державним святом – Днем Конституції України».

Конституція несе в собі головну надзвичайно цінну і гуманну ідею:  держава функціонує для людини. Досвід усіх років незалежності України засвідчив:  Основний закон має відповідати сучасним потребам розвитку нашої держави. Знання та дотримання Основного закону держави є основною ознакою її гідності, а гідність держави залежить від гідності особистостей, які її утворюють.

Шановні користувачі! Сподіваємось, що запропонована нами виставка книг, допоможе усім бажаючим послідовно розглянути основні етапи становлення та розвитку української конституційної ідеї.

Автор: Ткаченко В. (24.06.2021)