ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Багатогранність професії

28 квітня 2022 року здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» у режимі он-лайн зустрілися із співробітником відділу копитних біосферного заповідника "Асканія-Нова" ім. Ф.Є. Фальц-Фейна – Юлією Герасемчук.

Під час спілкування, пані Юлія розповіла про особливості проведення оцінки та вибраковування копитних тварин в умовах установи, адже заповідник утримує близько 800 різновидів диких копитних та гібридних форм свиней, оленів, коней Пржевальського, бізонів, антилоп, баранів, биків, верблюдів, лам, віслюків куланів, шотландських поні. Відбір і підбір — важливі методи поліпшення стад та порід тварин. Ці два методи пов’язані між собою і тільки в поєднанні дають позитивні результати. Кожен селекціонер, поліпшуючи стадо, намагається періодично видаляти з нього тварин, що не відповідають вимогам, і замінювати їх продуктивнішими.

Пані Юлія звернула увагу на важливості особливості дослідження абортованих плодів та діагностування причин абортації й загибелі тварин. Оскільки причин абортів безліч, а виявлення їх у стаді може істотно змінюватися залежно від технології утримання, годівлі, менеджменту здоров’я, моделей управління процесами й навіть географічним розташуванням, було висловлено припущення, що частоту абортів 5% або більше в стаді слід розглядати, як ознаку проблеми, яку необхідно негайно аналізувати та взяти під контроль.

Також детально розповіла про порядок вивчення причин загибелі тварин та особливості проведення забою  в умовах підприємства.  Дослідження фактичних даних, що мали місце під час догляду, лікування, профілактичних заходів та вибраковування тварин (своєчасність та адекватність надання ветеринарної допомоги тварині; відповідність дій фахівця вимогам ветеринарної медицини під час проведення лікувальних і профілактичних заходів) відіграє дуже важливу роль.

Хоча тема і доволі складна, але дуже актуальна для ветеринарних експертів, бо безпосередньо вони проводять різні дослідження і маніпуляції для визначення оцінювання тяжкості спричинених пошкоджень, ступеня розладу здоров’я живих тварин, втрати їх продуктивності, оцінка своєчасності та повноти проведення лікувально-профілактичних, протиепізоотичних, санітарно-гігієнічних, карантинних заходів тощо.

Дякуємо пані Юлії за цікаву і змістовну доповідь, отримали корисну інформацію і сподіваємося на подальшу співпрацю!

Автор: доцент Папакіна Н.С., асистент кафедри Овдієнко К.Т. (28.04.2022 р.)