ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики» факультету архітектури та будівництва

20 січня 2023 року відбулося чергове засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти “Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики” кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії факультету архітектури та будівництва.

Відповідно до плану роботи, з доповіддю на тему «Дослідження залежності електричних параметрів електронних приладів від технологічних факторів» виступив керівник наукового гуртка к.т.н., доцент Литвиненко В.М.

У своїй доповіді доповідач висвітлив наступні питання:

  1. Аналіз основних видів напівпровідникових приладів, які застосовуються в пристроях енергетики (потужні діоди, транзистори, тиристори, а також інтегральні схеми).
  2. Причини деградації зворотних характеристик напівпровідникових приладів в процесі їх виготовлення.
  3. Основні види структурних дефектів в кремнії, наявність яких в активних областях напівпровідникових приладів приводить до погіршення електричних параметрів приладів.
  4. Розробка технологічних методів (методів гетерування), використання яких в технології виробництва напівпровідникових приладів дозволяє або повністю ліквідувати структурні дефекти в кремнії,  або суттєво зменшити їх щільність.

          Доповідач підкреслив, що використання розроблених методів гетерування структурних дефектів в кремнії дозволяє суттєво зменшити  вплив структурних дефектів на електричні параметри напівпровідникових приладів і тим самим зменшити рівень зворотних струмів p-n структур і, як наслідок, збільшити вихід придатних приладів. При цьому суттєво збільшується надійність напівпровідникових приладів, що дуже важливо для пристроїв енергетики, що виготовляються на їх основі. Серед розроблених методів гетерування структурних дефектів слід відзначити метод лазерного гетерування, метод гетерування проведенням додаткової дифузії бору в робочу сторону пластини, метод гетерування з використанням іонного легування зворотної сторони пластин фосфором та ін.

          У засіданні наукового гуртка та обговорені запропонованих питань прийняли активну участь здобувачі 1-4 курсів спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка.

 

Автор: Литвиненко В.М. (23.01.23р.)