ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Малювання і поезія як арт-терапія: творча зустріч із мисткинею Тетяною Гладиш

12 жовтня на платформі Zoom відбулася творча зустріч студентів економічного факультету з херсонською письменницею, художницею та вишивальницею Тетяною Гладиш, організована доцентом кафедри публічного управління, права та гуманітарних наук Г. І. Матусяк. Захід був присвячений Дню художника України (8 жовтня) та Міжнародному дню психічного здоров’я (10 жовтня).

Тетяна Гладиш поділилася тим, як почала займатися малюванням, як продовжує удосконалювати різні техніки, беручи активну участь в арт-вебінарах та відвідуючи уроки образотворчого мистецтва знаних художників. Гостя поділилася власним досвідом використання мистецтва як протидії стресу й апатії, пригніченості та розпачу, викликаним війною. На її думку, стан натхнення і процес творчості блокують негативні настрої, заспокоюють і повертають внутрішню рівновагу, навіть якщо займатися цією справою на аматорському рівні. 

Тетяна Гладиш розповіла, як організувала збір коштів на підтримку тварин, що постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС, продаючи свої малюнки через соцмережі. Вона переконана, що творчість може не тільки гармонізувати людину, але й здатна зробити її кращою, надихаючи на добрі справи та розвиваючи емпатію.

Гостя проаналізувала зв’язки між своїм візуальним і вербальним мистецтвом, які найбільш виразно відчутні в назві її поетичної збірки «Я спробую намалювати диво». Вона зачитала свої вірші й підкреслила, що поетичне слово здатне вивільняти небажані емоційні стани, допомагає позбутися негативних думок і переживань.

Зустріч із Тетяною Гладиш нагадала про те, що ми маємо завше дбати про своє психічне здоров’я, а найкращою профілактикою емоційних розладів є мистецтво у всіх його проявах. В умовах війни це питання особливо актуальне для студентської молоді, яка перебуває у стані пошуку власних способів зберегти внутрішню рівновагу й гармонію та досягти психологічного благополуччя.

Автор: доцент Г. І. Матусяк (12.10.23)