ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Сучасний стан наукової школи

 

За період 1992-2019 рр. вченими наукової школи розроблено понад 50 науково-технічних проектів Міжнародного та Всеукраїнського значення, основними з яких є:

1. Теоретично і практично обґрунтовані оптимальні параметри і режими водокористування рисових зрошувальних систем (Шапошников Д.Г.-керівник, Савчук В.П., Хіміч Д.П., Рибалко С.С., Бурим А.В., Душин Б.В., Маленко Л.А., Донченко І.О. та ін.).

2. Теоретично і практично обґрунтовані параметри закритого горизонтального дренажу для Інгулецької зрошувальної системі та зони Північно-Кримського каналу (Тупіцин Б.А.-керівник, Морозов В.В., Колесніков В.В., Асатрян В.Т., Гітін О.Л., Фоміних І.О., Калінін І.О., Савіна Н.М. та ін.

3. Теоретично і практично обґрунтована еколого-меліоративна ефективність єдиної в світовій гідромеліоративній практиці Закритої чекової зрошувальної системи В.Й. Маковського (ЗЧЗС-М), розроблені рекомендації щодо вдосконалення рисових зрошувальних систем на півдні України (Морозов В.В.- керівник, Ушкаренко В.О., Маковський В.Й., Грановська Л.М., Корнбергер В.Г., Морозов О.В., Дудченко К.В. та ін.).

4. Еколого-економічне обґрунтування технології поліпшення якості води Інгулецької зрошувальної системи «Промивка р. Інгулець з Карачунівського водосховища» (Морозов В.В. - керівник, Козленко Є.В., Морозов О.В.). Розробка впроваджена у виробництво і дає значний економічний ефект.

5. Теоретико-методологічне обґрунтування оптимізації параметрів горизонтального дренажу  з урахуванням багаторічного дренування агроландшафту в зоні Північно-Кримського каналу та еколого-меліоративних заходів з меліорації унікальних ландшафтів біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Фальц-Фейна НААН України (Морозов В.В.-керівник, Ладичук Д.О.).

6. Наукове обґрунтування варіанту управління якістю поливної води Інгулецької зрошувальної системи (ІЗС), який базується на регулюванні роботи головної насосної станції ІЗС (2003 р., Морозов В.В. – керівник, Волочнюк Є.Г., Нежлукченко В.М.). Результати досліджень впроваджені у виробництво і дають значний економічний ефект.

7. Розроблена і впроваджена у виробництво (2011 р.) технологія оптимізації водно-сольового режиму зрошуваних грунтів на фоні вертикального дренажу в складних гідрогеологічних умовах (Морозов В.В. – керівник, Булигін О.І., Ладичук Д.О.)

8. Розробка і впровадження у виробництво експрес-методів прогнозування, в т.ч. і просторового, показників еколого-меліоративного режиму зрошуваних ландшафтів на базі застосування нейронних мереж, ГІС-технологій та дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) (Морозов В.В. – керівник, Пічура В.І.).

9. Розроблена і впроваджена у виробництво (2013 р.) система застосування екологічно чистих меліорантів та підвищення продуктивності і родючості грунтів на рисових зрошувальних системах України. (Морозов В.В. – керівник, Морозов О.В., Полухов А.Я., Корнбергер В.Г.).

10. Розроблена і впроваджена у виробництво нова ресурсозберігаюча технологія зрошення сої в умовах змін клімату в Південному регіоні України (2014 р.) (Морозов В.В. – керівник, Булигін Д.О., Писаренко П.В.)

11. Теоретично і практично обґрунтована нова система еколого-агромеліоративного моніторингу зрошуваних земель (Морозов О.В. - керівник).

12. Науково-методичне обгрунтування формування показників родючості і продуктивності меліорованих грунтів сухостепової зони України в умовах регіональних змін клімату»(2017р) (Морозов О.В. – керівник, Морозов В.В., Безніцька Н.В.). Наукова розробка впроваджена на зрошуваних масивах Херсонської області.

13. Розроблена і впроваджена у виробництво технологія регульованого використання дренажно - скидних вод рисових зрошувальних систем.(2015р) (Морозов О.В. – керівник, Морозов В.В., Дудченко К.В., Корнбергер В.Г.). Наукова розробка впроваджена на рисових зрошувальних систем Краснознам’янського масиву.