ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засновники школи

                       

ШЕРМАН ІСААК МИХАЙЛОВИЧ

доктор сільськогосподарських наук, професор

професор кафедри водних біоресурсів та аквакультури

Херсонський державний аграрно-економічний університет

заслужений діяч науки і техніки України

академік Української технологічної академії

Профіль Google Scholar: Ісаак Шерман

Народився 7 березня 1938 року в м. Могилів-Подільський Вінницької області в сім’ї військовослужбовця. Після закінчення середньої школи вперіодз1995 до 1962 року, працював на робітничих посадах і одночасно навчався в Українській сільськогосподарській академії на зоотехнічному факультеті (м. Київ), яку закінчив у 1965 році й одержав кваліфікацію «вчений зоотехнік».

В 1962 розпочинає роботу в Інституті рибного господарства НААН України. З 1969 по 1971 роки навчається в аспірантурі під керівництвом кандидата біологічних наук В.А. Приходько. В 1972 році успішно захищає кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук за темою «Вирощування посадкового матеріалу білого амура в ставах Півдня України».

У 1975 році починає працювати в Херсонському сільськогосподарському інституті ім. А.Д. Цюрупи (нині ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет) на кафедрі ставового рибництва. Подальша наукова робота базується на Комплексній цільовій програмі «Амур», яка координується та фінансується Всесоюзним, науково-дослідним  інститутом ставового рибного господарства. Головним аспектом досліджень стає розробка ресурсозберігаючої технології пасовищної аквакультури.

В 1990 році при Московській сільськогосподарській академії успішно захищає дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук за темою «Шляхи підвищення ефективності виробництва риби в малих водосховищах Півдня України». Дослідницька робота, зорієнтована на екологізацію виробництва риби, дала змогу розробити принципово нову рибогосподарську класифікацію малих водосховищ різного цільового призначення, підготувати у співавторстві однодумців оригінальний документ «Ресурсозберігаюча технологія вирощування риби у малих водосховищах» (1996 р.), о затверджена як Національний стандарт і отримала премію ЮНЕСКО.

У 1991 році Ісаак Михайлович отримує вчене звання професора. Його наукові інтереси зосереджені в напрямі оптимізації пасовищної аквакультури і створенні високопродуктивних штучних іхтіоценозів, адаптованих до астатичності гідрологічного режиму та мінералізації води.

Професор І.М. Шерман представляє Українську рибогосподарську науку в Міжнародній Раді з науково-технічного співробітництва в галузі досліджень водних біоресурсів та аквакультури, він експерт ФАО ООН у Інформаційному Центрі аквакультури Центрально-Східної Європи (NACEE).

Професор І.М. Шерман є автором і співавтором понад 400 опублікованих наукових праць, серед яких підручники, навчальні посібники, монографії, довідкові та словникові видання.

Багаторічна плідна наукова й педагогічна діяльність професора Шермана І.М. відмічена численними почесними грамотами Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національною академією аграрних наук України, Національною академією наук України, Херсонською облдержадміністрацією.

За значний особистий внесок у підготовці висококваліфікованих фахівців і досягнення у науковій діяльності Ісаак Михайлович Шерман нагороджений орденом «За заслуги» (ІІІ ступеню), медаллю «Ветеран праці», нагрудним знаком «Відмінник освіти України» та «За наукові досягнення», ювілейною медаллю Української технологічної Академії, почесними знаками Міністерства освіти й науки України. За розвиток Національної освіти, впровадження сучасних форм навчання у 1995 році йому присвоєне Почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», рішення Президіуму Технологічної Академії від 12.01.1995 він обраний академіком цієї Академії.