ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

210 річниця до Дня народження Т.Г. Шевченка

09 березня 2024 року Україна відзначає 210 років від дня народження Тараса Шевченка великого українського поета, художника, громадського діяча.Він був відомий і боротьбою за визволення українського народу.

Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. Український видатний митець залишив кілька важливих послань, які для українців стали закликом до дії.

Цікаві факти про Тараса Шевченка:

  1. Тарас Шевченко був невисокого зросту – трохи більше 164 см.
  2. Улюбленим напоєм Тараса був чай із ромом.
  3. У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.
  4. Найменше в світі видання Кобзаря має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко. Створив його український майстер Микола Сядристий. Гортати сторінки збірки можна лише кінчиком загостреного волоска через їхній неймовірно крихітний розмір.

У березневі дні ми з особливими  відчуттями звертаємось до неосяжної особистості Шевченка, до його спадщини. І переконуємось, що дане йому наймення Пророк повною мірою відповідає масштабові цієї величної постаті.

Наукова бібліотека ХДАЕУ має у своїх фондах зібрання творчої спадщини поета.

До шевченкових днів працівники бібліотеки готували книжкову експозиції для наших читачів і користувачів «Він мріяв про Незалежну Україну», де  висвітлюється вплив постаті Тараса Шевченка на підняття рівня національної свідомості українців.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ ( 08.03.2024)