ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Пам'ятники Шевченку у світі

Тарасові Шевченку встановлено в світі 1384 пам’ятника. З них в Україні налічується 1256 монументів, найбільше - в Івано-Франківській області (199), Львівській (187), Тернопільській (165) та Черкаській (102)., і ще 128 – в 35 країнах світу - у росії (30), Казахстані (16), США (9), Канаді (9), Білорусі (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3). — Бразилії, США, Китаї тощо.

Перший пам’ятник Тарасові Шевченку встановили в 1881 році в місті Форт-Шевченко (Казахстан) під керівництвом І. О. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Шевченко перебував там на засланні. Споруджений він на кошти прогресивного офіцерства і проіснував до 1920 року, коли був зруйнований басмачами.

Майстри каменя різних країн і континентів зуміли відтворити образ Кобзаря у граніті, мармурі, бетоні, бронзі. Саме їм вдалося вихопити хвилини задуми, натхнення, захвату, роздумів, суму, молодечого запалу, відпочинку Тараса Григоровича. Завдяки невтомній праці скульпторів, архітекторів, різьбярів були створені шедеври, якими захоплюються в усьому світі.

Співробітники наукової бібліотеки ХДАЕУ для користувачів підготували презентацію «125 років з дня встановлення першого пам’ятник на території України», переглянутияку можливо за посиланням на каналі : https://www.youtube.com/channel/UCSWLJiK-K0g_1kfyfDHpkpQ

І скільки б часу не минуло, нові покоління будуть для себе відкривати нового Т. Г. Шевченка, по-новому прочитуватимуть його твори й осмислюватимуть біографію. І будуть створюватися нові пам’ятники як данина шани Великому Українцю.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ ( 08.03.2024)