ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Окупація м.Севастополя росією!

День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя – 26 лютого.

Ця пам’ятна дата встановлена 2020 року Указом Президента України № 58 на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, відзначення річниці проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

Останні дні лютого 2014 року. Перед будівлею тоді ще української міськадміністрації збираються прихильники приєднання до Росії. Підтримати їх приїздять російські політики – Володимир Жириновський, Микола Валуєв та інші. Обіцяють золоті гори в разі приєднання до росії.

Радянські військові пенсіонери та їхні нащадки досі становлять чималу частку населення закритого міста, де за часів СРСР пересічним громадянам селитися було заборонено. Ще один великий прошарок – військові російського Чорноморського флоту, природно, громадяни росії та їхні сім'ї, теж громадяни росії. Решті мешканців москва десятиліттями пачками роздавала російські паспорти. Мати два паспорти – і український, і російський – було цілком звичною справою в Севастополі. Такий штучно створений демографічний склад сформував специфічну місцеву ідентичність. Українці тут почувались паріями і своїх поглядів воліли не демонструвати. А от прихильники росії, навпаки, поводилися зухвало й агресивно.

9 березня в уже окупованому Севастополі відбувається останній український мітинг. Кілька десятків людей виходять до пам'ятника Шевченку. Деякі з них тримають українські прапори. І саме тут востаннє в Севастополі публічно лунає український гімн.

Акція не залишається без уваги проросійських сил: кілька молодиків намагаються побити учасників мітингу.

Після псевдореферендуму та тріумфальної для Путіна анексії Криму українські голоси тут замовкають зовсім. Паспортизація стає примусовою. Ліквідуються українські школи, зносяться пам'ятники. Будь-який прояв українськості розцінюється як державна зрада та нерідко карається суворіше за вбивство.

2016 року ФСБ схопила відставних українських офіцерів, які заснували аналітичний центр "Номос", що вивчав проблеми безпеки в Чорноморському регіоні. Їх катували, сфальшували звинувачення у тероризмі.

Для висвітлення подій окупації м. Севастополя працівники наукової бібліотеки ХДАЕУ підготували тематичну книжкову виставку «День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», де  також представили фотоматеріали, які розкривають події 2014 року.

В онлайн режимі провели обговорення з користувачами бібліотеки подій, що сприяли окупації Криму.

Переглянути тематичну книжкову виставку можливо в читальній залі наукової бібліотеки ХДАЕУ ( перший поверх головного корпусу).

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ