ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Зі святом тебе, наша Україно! Зі святом усіх нас!

 Щиро вітаємо з Днем Незалежності України!

26 років тому, у серпні 1991 р. в Україні відбулася подія, яка ознаменувала собою початок нової ери в історії нашої держави. У день коли було проголошено Акт про незалежність України, здійснилась найзаповітніша мрія всіх поколінь українського народу, а 24 серпня стало найважливішою датою в Україні і відзначається як національне свято – ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИЦе світле свято здійснення мрій і сподівань багатьох поколінь наших предків, які з любов’ю творили і плекали українську націю, рідну мову, самостійну державу, мужньо боролися за її майбутнє.. День незалежності України знаменує єдність, міцність волі і духу українського народу в усіх куточках нашої країни. 

Від усієї душі зичимо Вам та Вашим рідним міцного здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, подальших перемог у всіх справах і починаннях заради процвітання незалежної України, добробуту її народу. Нехай серця наповнюються гордістю за нашу державу, прагненням до єдності та порозуміння, а Ваша плідна праця буде надійною запорукою щасливого майбутнього.

Святкуймо і пам’ятаймо слова видатного українського політичного діяча, історика, публіциста польського походження Вячеслава (Вацлава) Липинського (1882-1931), палкого патріота України:
         «Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути».
Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не зненависть до її ворогів. 
До Дня незалежності України в Науковій бібліотеці університету (чит. зала, гол. корп.,1 поверх) організовано книжкову виставку. Пропонуємо ознайомитися з деякими експонатами виставки:
           

Бойко, Олександр Дмитрович.
Історія України [Текст] : навч. посіб.; [реком. МОН України для студ. ВНЗ] / О. Д. Бойко. - 3-тє вид., випр. і доп. - К. : Академвидав, 2007. - 688 с. - (Альма-матер). - Бібліогр.: с.686-687. - ISBN 978-966-8226-43-4

В даному виданні уточнені деякі формулювання, розширено, конкретизовано висвітлення деяких подій і фактів. Призначений студентам, викладачам вищих навчальних закладів, а також усім бажаючим пізнати минуле нашого народу.

Петровський, Володимир Володимирович.
Історія України: Неупереджений погляд: Факти. Міфи. Коментарі [Текст] : [реком. МОН України] / В. В. Петровський, Л. О. Радченко, В. І. Семененко. - [Харків?] : Школа, 2007. - 591 с. : цв.ил., рис., портр. - Бібліогр.: с.577-587. - ISBN 966-8182-62-6

Ця книга є одним із найбільш сучасних оригінальних видань, що охоплює величезний період вітчизняної історії — від прадавніх часів до сьогодення. Автори намагалися показати основні віхи історії України з урахуванням новітніх досліджень вітчизняної та зарубіжної науки.

Україна: Повна енциклопедія [Текст] / авт.-упоряд. В.М. Скляренко, Т.В. Іовлева, В.В. Мирошнікова, М.О. Панкова, худ. Л. Д. Киркач-Осипова. - Харків : Фоліо, 2007. - 463 с. : кольор.іл. - ISBN 966-03-3684-5

Свідомість і культура беруть початок у шанобливому ставленні кожної людини до свого народу та його історії. Нова генерація українців повинна знати, яким шляхом наш народ йшов до незалежності, яку ціну було сплачено за те, щоб "не вмерла України і слава, і воля".
Енциклопедія “Україна” містить різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. Дванадцять розділів цієї книжки, що супроводжуються кольоровими ілюстраціями, цікаво і докладно розповідають про історію, звичаї та традиції українського народу, розвиток економіки, науки, освіти, культури, літератури і мистецтва в Україні.

Історія українського козацтва. Нариси у двох томах [Текст]. Т.2 / [А. М. Авраменко [та ін.]]; [ред. кол.: В. А. Смолій (відп. ред.) [та ін.]] ; НАНУ, Ін-т історії козацтва, Наук.-дослід. ін-т козацтва. - К. : [Вид. дім "Києво-Могилянська академія"], 2007. - 724 с. : ил., цв.ил. - Бібліогр.: с.590-700. - Імен. покажч.: с.701-720. - ISBN 966-518-348-6. - ISBN 966-518-398-2

Через сто років після появи ґрунтовних праць з історії української козаччини Михайла Грушевського та Дмитра Яворницького сучасні українські історики на основі новознайдених документів і матеріалів та досягнень новітньої історичної науки створили узагальнений образ українського козацтва. До першого тому увійшли нариси, які охоплюють генезу Та еволюцію козацтва, його цивілізацій- ну типологію, систему ціннісних орієнтацій та становлення політичної культури. Окрім того, розглянуто питання соціальної, військової, політичної та державотворчої діяльності українського козацтва від найдавніших часів до кінця XVIII століття. У другому томі розглянуто етнонаціональні аспекти феномена українського козацтва, козацьке право і судочинство, його православні та геральдичні традиції, специфіку козацького історіописання, сприйняття українського козацтйа у західноєвропейському світі. Спеціальні нариси присвячено еволюції козацького стану після ліквідації козацької держави та поглинення України іноетнічними імперськими структурами, відродженню козацтва в сучасній Українській державі. Розраховано на науковців, студентів і викладачів вузів, широкий читацький загал.

Гуркіна, Ганна Олександрівна.
Традиції та звичаї українців [Текст] / Г. О. Гуркіна, О. В. Сердюк. - Харків : ПП "Торсінг плюс", 2008. - 95 с. : цв.ил. - (Серія: "Моя Україна""). - Бібліогр.: с.94. - Предм. покажч.: с.93. - ISBN 978-966-404-633-3

Книжка розповідає про стародавні й сучасні звичаї та традиції українців, про їхні вірування та світогляд, знання та народну мудрість. Зі сторінок цього видання ви дізнаєтеся про найважливіші свята українців, а також - чим відрізнявся спосіб життя українців, які мешкали у різних районах країни.

 

Толочко, Петро Петрович.
Володимир Святий. Ярослав Мудрий [Текст] / П. П. Толочко. - К. : АртЕк, 1996. - 216 с. : ил. - Бібліогр.: с.213. - ISBN 966-505-015-Х 

Дві наймогутніші державні постаті нашої далекої минувшини під досвідченим пером відомого історика являються читачеві у новому освітленні, а їхні діяння і непідвладний часові спадок розкриваються на основі новітніх здобутків української і світової науки. 

Кокотюха, А. А. Загадки истории Украины / А. А. Кокотюха. – Х. : Фолио, 2010. – 510 с. –  (Истории в лицах и событиях).

Украинская история насквозь пронизана загадками — тайны подстерегают нас буквально на каждой ее странице. Многочисленные версии событий, жаркие споры, сотни вопросов, на многие из которых пока нет ответов, ожидают читателя в этой книге. Были ли первые украинцы современниками цивилизаций Древнего Египта и Шумера? Где искать следы библиотеки Ярослава Мудрого и клада Олексы Довбуша? Находилась ли знаменитая страна амазонок в украинских степях? Получат ли украинцы принадлежащие им сокровища гетмана Полуботка? Какие тайны сражений Гражданской и Великой Отечественной войны все еще скрывает от нас прошлое?..
Авторы лишь приоткрывают завесу над 50 самыми знаменитыми загадками украинской истории. Быть может, вам, читатель, удастся разгадать некоторые из них... ОТ ПРАДАВНИХ ВРЕМЕН ДО КИЕВСКОЙ РУСИ Происхождение украинского народа.

Шкляр, Василь Миколайович. Чорний Ворон : [роман] / Василь Шкляр. - К. : Ярославів Вал, 2009. - 353, [3] с. - ISBN 978-966-2151- 25-1

У 1921 році чотирирічна війна, яку Росія розв'язала проти Української Народної Республіки, закінчилася. Проте збройна боротьба ще роками тривала майже на всіх теренах України. Відчайдушно чинили опір російським окупантам повстанці Холодного Яру. На їхньому чорному бойовому прапорі був напис: «Воля України або смерть». Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами і навіть заборонили згадувати їхні імена, щоб стерти з пам'яті ту ідею, за яку повстанці жертвували своїми життями. Звичайно, вони стріляли, вішали, палили, нищили - але кого? Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навколо запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони – залишенці - обрали собі смерть.

Січова Скарбниця. Легенди та перекази Нижньої Наддніпрянщини [Текст] / М-во освіти України, Запорізький державний ун-т ; упоряд.: В. Чабаненко. - Запоріжжя : ЗДУ, 1999. - 492 с. - ISBN 966-599-040-3

Збірку складають перекази та легенди, записані на території теперішніх Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської і частково Донецької областей України в різний час, починаючи з 20-х років ХІХ століття.

Автор: Гончаренко Т. В.