ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

День Незалежності України 2023 – вдруге в умовах війни

Щороку наприкінці серпня ми традиційно відзначаємо головне свято країни – День Незалежності України. У 2023 році ми відзначаємо 32 роки незалежності знову в умовах війни, коли Україні вкотре доводиться відстоювати свою свободу та право на життя.

На жаль, в умовах війни ми змушені відмовитися від звичного святкування - щоб не наражати на ризик життя людей, масові заходи не проводять. Але цей факт не заважає нам, як і торік, вдягнути вишиванки, виконати гімн і разом помолитися про якнайшвидше настання миру в рідній країні.

Історія свята незалежності бере свій початок у 1990 році. Але історія боротьби за незалежність країни почалася набагато раніше. 22 січня 1918 року українці проголосили незалежність своєї держави IV Універсалом Української Центральної Ради, а за рік, 1919 року, того самого дня на Софійській площі в Києві відбулося офіційне об'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Так уперше за багато століть історичні українські регіони об'єдналися в одну державу. На жаль, фактично об'єднання республік УНР і ЗУНР тоді не відбулося, але сам процес проголошення позначився на політичній ситуації в країні.

16 липня 1990 року Верховна рада тоді ще УРСР (якраз відбувався процес розпаду СРСР) ухвалила Декларацію про державний суверенітет України та постанову "Про День проголошення незалежності України", в якій 16 липня було вказано як День Незалежності України. 17 березня 1991 року відбувся референдум і опитування з теми «Чи згодні громадяни країни, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України». Позитивно відповіли близько 80% опитаних і 16 липня стало святковим днем.

Але в серпні 1991 року в країні стався "серпневий путч" – як спроба позбавити влади Михайла Горбачова і повернути колишній державний лад. Унаслідок цього 24 серпня 1991 року Верховна рада УРСР скликала надзвичайне позачергове засідання й ухвалила постанову про проголошення незалежності України, а також Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на всеукраїнському референдумі.

До свята у читальній залі Наукової бібліотеки ХДАЕУ представлена книжкова виставка «Живи і міцній Українська держава».

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ