ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

День пам’яті захисників України – 29 серпня 2023

Починаючи з 2019 року, 29 серпня відзначається День пам’яті захисників України. Своєрідним символом цього дня є сонях, адже 29 серпня 2014 року сталася одна з найкривавіших трагедій російсько-української війни – сотні українських військових були розстріляні у сумнозвісному Іловайському котлі. У цей час поспіли соняшники, серед яких лежали тіла українських захисників…

До вшанування Дняпам’яті захисників України у межах тижня національно-патріотичного виховання 21-31 серпня 2023 співробітники Наукової бібліотеки ХДАЕУ  у читальній залі підготували книжкову виставку, присвячену вшануванню захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Трохи історії…

Спланована збройна агресія Росії проти України розпочалася 20 лютого 2014 року з військових операції Збройних Сил РФ із захоплення частини території України – Кримського півострова. Незаконна окупація АР Крим та м. Севастополь стала лише першим кроком РФ, спрямованим на підрив незалежності і суверенітету України

Наступним етапом російської агресії стала спроба дестабілізувати ситуацію у східних та південних регіонах України з метою утворення на цій території квазідержави Новоросія. Повній реалізації цих планів вдалося перешкодити, але російські регулярні війська та керовані РФ незаконні збройні формування окупували окремі райони Донецької та Луганської областей України.

Починаючи з листопада 2021 року, Російська Федерація активно накопичувала війська на кордоні з Україною на російській та білоруській території, а також на тимчасово окупованих територіях України, при цьому керівництво РФ запевняло у відсутності будь-яких намірів атакувати Україну.

21 лютого 2022 року Росія офіційно «визнала» «державами» створені в окремих районах Донецької та Луганської областей України терористичні утворення «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка».

24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабний військовий напад на Україну – президент РФ оголосив про початок т.зв. «спеціальної військової операції» під приводом здійснення т.зв. «демілітаризації та денацифікації України». Після цього, близько четвертої години ранку, були нанесені ракетні удари по всій території України, а російські війська здійснили неспровоковане широкомасштабне військове вторгнення на територію нашої держави, наступаючи з території РФ, Білорусі та тимчасово окупованого Кримського півострова та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Народ України дає гідну відсіч агресорові вздовж усієї лінії фронту. Активний спротив з боку Збройних Сил України, сил територіальної оборони та українських громадян спричинив значні втрати російських окупантів та зламав плани Кремля щодо здійснення «бліцкригу», захоплення Києва та ключових міст і зміни влади в Україні.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ