ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Харчовик – науковець

 

 

Науковий керівник гуртка

Резвих Ніна Ігорівна

кандидат технічних наук, доцент

кафедри харчових технологій 

Науковий гурток «Харчовик – науковець» кафедри харчових технологій було засновано у 2019 році. Основною метою його створення стало:

-       розширення наукового потенціалу кафедри та здобувачів вищої освіти;

-       формування навичок науково-дослідницької діяльності студентів;

-       активне залучення молоді до дослідницької роботи за спеціальністю             

            G 13 – Харчові технології;

-       підготовка конкурентоспроможних і висококваліфікованих фахівців у сфері харчової промисловості.

Науковий гурток «Харчовик – науковець»  є важливим майданчиком для професійного зростання студентів, сприяє розвитку інноваційних підходів у харчових технологіях і створює умови для реалізації наукових ідей.

             Здобувачі, котрі відвідують засідання наукового гуртка, мають можливість:

-       удосконалювати свої знання з фахових дисциплін;

-       брати участь у наукових дослідженнях та експериментах;

-       публікувати результати власних досліджень у наукових виданнях;

-       виступати з доповідями на конференціях та семінарах;

-       розвивати навички критичного мислення та академічного письма;

-       працювати в команді та обмінюватися досвідом з іншими здобувачами і викладачами;

-       розширювати професійні горизонти та формувати наукову культуру.

             Напрями роботи гуртка включають:

- проведення експериментальних досліджень у сфері харчових технологій;

- розробку інноваційних технологічних процесів і продуктів харчування;

- участь у науково-дослідних проєктах кафедри;

- підготовку наукових публікацій, тез та статей;

- виступи на студентських і всеукраїнських наукових конференціях;

- організацію семінарів з актуальних проблем харчової промисловості;

- популяризацію науки серед здобувачів вищої освіти.

Час зустрічей: раз на місяць онлайн (платформа ZOOM).

 

 

План роботи наукового гуртка

«Харчовик-науковець»

на 2025-2026 навчальний рік

кафедра ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

  1. Назва гуртка: «Харчовик-науковець».
  2. Список членів гуртка.
  3. План: 01 вересня – 31 травня.

 

 

СПИСОК

членів гуртка


п/п

ПІБ (Прізвище, іʼмя, по-батькові)

Рік навчання

Рівень навчання

1

Антко Юрій Вікторович

4

Перший (бакалаврський) рівень

2

Войтенко Антоніна Віталіївна

4

Перший (бакалаврський) рівень

3

Єрмоленко Станіслав Вадимович

2

Перший (бакалаврський) рівень

4

Ланевич Лариса Іванівна

1

Другий (магістерський) рівень

5

Найда Яна Сергіївна

3

Перший (бакалаврський) рівень

6

Проценко Григорій Юрійович (Староста)

4

Перший (бакалаврський) рівень

7

Рак Дмитро Вікторович

2

Перший (бакалаврський) рівень

8

Стасюк Юлія Іванівна

3

Перший (бакалаврський) рівень

9

Ференс Анна Сергіївна

2

Перший (бакалаврський) рівень

10

Харченко Кристина Вікторівна

3

Перший (бакалаврський) рівень

11

Юкало Уляна Миколаївна

4

Перший (бакалаврський) рівень

Кількість членів гуртка: 11 осіб.

 

 

п/п

Заходи

Відповідальний

Дата

проведення

Місце

проведення

1

2

3

4

5

1.

1.1. Установче засідання гуртка: вибір тематик, розподіл напрямів роботи.

1.2. Розгляд і затвердження  плану  роботи  наукового гуртка «Харчовик-науковець»  на 2025-2026 навчальний рік.

1.3. Затвердження членів гуртка.

1.4. Обрання старости наукового гуртка

1.5. Ознайомлення з сучасними трендами харчових технологій (оглядова лекція викладача).

 

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

 

Вересень

2025

 

Оnline, Zoom-конференція

2.

Науковий семінар за темою: «Культура споживання фастфуду і можливості його «оздоровлення».».

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Жовтень

2025

Оnline, Zoom-конференція

3.

Науковий семінар за темою: «Кулінарні тренди 2025: Fusion-кухня та інновації у харчових технологіях»

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Листопад

2025

 

Оnline, Zoom-конференція

4.

Науковий семінар за темою: «Технології зниження вмісту цукру і солі у продуктах.»

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Грудень

2025

Оnline, Zoom-конференція

5.

Науковий семінар за темою: «Альтернативні джерела білків»

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Січень

2025

Оnline, Zoom-конференція

6.

Науковий семінар за темою: «Інновації у виробництві напоїв (комбуча, функціональні лимонади)»

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Лютий

2025

Оnline, Zoom-конференція

7.

Науковий семінар за темою: «Еко-фермерство та локальні продукти»

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Березень

2025

Оnline, Zoom-конференція

8.

Науковий семінар за темою: «Харчування для військових: наукові та практичні аспекти»

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Квітень

2025

Оnline, Zoom-конференція

9.

9.1.Підсумкове засідання наукового гуртка: презентація результатів робіт.

9.2.Обговорення публікацій і підготовка матеріалів до наукових публікацій.

9.3.Планування тем на наступний навчальний рік.

к.т.н., доц. Резвих Н.І.

Травень

2025

Оnline, Zoom-конференція


 

Перед початком установчих зборів гуртка «Харчовик - науковець»

 

Обговорення реалізації запатентованої інтелектуальної власності

 

Склад гуртка «Харчовик - науковець» у повному обсязі

 

Отриманий Паталашкою А.О. патент на корисну модель «Цукерки оздоровчого спрямування «НАСТОЧКА» у січні 2020 р.

 

 Очна участь у Міжвузівській студентській науково-практичній конференції «Інноваційні аспекти виробництва плодоовочевої продукції»

(м. Мелітополь, 7-9 жовтня 2019 р.)

За результатами очної участі опубліковано наступні тези:

  • Третьяков О.В. Дослідження переробки відходів винограду та методики одержання нових харчових добавок / О.В. Третьяков, Н.В. Воєвода, І.І. Мєрна //Матеріали Міжвузівської студентської науково-практичної конференції «Інноваційні аспекти виробництва плодоовочевої продукції» (7-9 жовтня 2019 р.). – Мелітополь. – С. 171-172.
  • Паталашка А.О. Перспективні напрями переробки та реалізації органічного великоплідного гарбузу / А.О. Паталашка, Н.В. Воєвода, Н.В. Новікова //Матеріали Міжвузівської студентської науково-практичної конференції «Інноваційні аспекти виробництва плодоовочевої продукції» (7-9 жовтня 2019 р.). – Мелітополь. – С. 164-165.

 

 

Здобувач ДВНЗ «ХДАУ» Паталашка А.О. на кондитерській виставці у
м. Кельн (Німеччина)
 

27-30 січня 2019 р. тридцять українських здобувачів побували на найбільшій в світі кондитерській виставці ISM 2019 у м. Кельн. Всі вони – переможці конкурсу "Харчові технології" Благодійного фонду
Б. Колеснікова. ISM - це наймасштабніша подія в «солодкій» індустрії. Саме сюди з усього світу їдуть виробники показати свої новинки. Свою продукцію презентували як лідери ринку Barcel, Lambertz, Sölen, Colombina, Sorini, Ricola, Kambly, так і новачки бізнесу.

 

На виставці до переможців приєднався Президент благодійного Фонду Борис Колесніков

 

Другий день кондитерської виставки ISM 2019 

Перемога здобувача вищої освіти біолого-технологічного факультету у Всеукраїнському студентському конкурсі «Харчові технології 2019» 

Всеукраїнський студентський конкурс «Харчові технології 2019» благодійного фонду Бориса Колеснікова об'єднав здобувачів вищої освіти з 20 харчових вузів з усієї України.

Від ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» прийняли участь 3 здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня третього року навчання 4 групи денної форми спеціальності 181 «Харчові технології».  Конкурсанти пройшли два етапи відбору.

До заключного етапу конкурсу під керівництвом к.т.н. Воєводи Н.В. дійшла тільки Паталашка Анастасія, яка боролась за  перемогу з 80 фіналістами та презентувала експертам харчової галузі власну розробку.

  

 

28 листопада члени журі (директор м'ясокомбінату компанії «АПК Інвест» Іван Башкир, начальник виробничого відділу «Конті» Тетяна Курчаевим, начальник відділу біологічного контролю «Артвайнері» Олена Зелена і начальник відділу технічного контролю «Артвайнері» Наталія Золотар) вибрали 30 студентських стартапів в сфері харчових технологій, автори яких в січні 2019 року відправляться в м. Кельн (Німеччина) на міжнародну виставку кондитерських виробів і снеків ISM 2019.

 29 листопада благодійний фонд Бориса Колесникова оголосив імена переможців всеукраїнського студентського конкурсу «Харчові технології 2019», а серед них Паталашка Анастасія. Вітаємо Анастасію з перемогою та бажаємо активного саморозвитку у Німеччині!

 

 Перемога здобувача вищої освіти біолого-технологічного факультету уIVВсеукраїнському конкурсі «Молодь і прогрес у раціональному природокористуванні» 

6-7 грудня 2018 р. на базі кафедри екології Навчально-наукового інституту екологічної безпеки Національного авіаційного університету відбулась заключна конференція переможців IV Всеукраїнського конкурсу «Молодь і прогрес у раціональному природокористуванні».

Від ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» у конкурсі наукових робіт прийняв участь здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня третього року навчання 4 групи денної форми спеціальності 181 «Харчові технології»   Третьяков О.В.

 

Доповідь Третьякова Олега на заключній конференції конкурсу 

Конкурсне журі оцінювало роботи з більш як 25 ВУЗів України та відмітило роботу Третьякова О.В. «Зменшення екологічних ризиків шляхом комплексної переробки відходів винограду у харчовій промисловості», що здійснена під керівництвом завідувача кафедри інженерії харчового виробництва Буряк В.Г. та старшого викладача кафедри інженерії харчового виробництва Воєводи Н.В., дипломом першого ступеня у номінації «Поводження з відходами, полігони твердих побутових відходів».

  

Третьякова Олега вітає з перемогою завідувач кафедри екології НАУ 

Окрім підсумкової конференції учасники мали змогу прийняти участь у майстер-класі «Сучасні екологічні виклики. Тенденції сталого розвитку та раціональне природокористування» та одержати відповідні сертифікати.

 

Сертифікат, одержаний конкурсантом в НАУ 

Вітаємо Олега з перемогою та бажаємо в подальшому нових наукових успіхів й перемог!