ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми електротехніки та електроніки» факультету архітектури та будівництва

30 листопада 2021 року відбулося чергове засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти “Актуальні проблеми електротехніки та електроніки” кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії факультету архітектури та будівництва. Тема засідання:  «Дослідження залежності електричних параметрів електронних приладів від якості вихідних матеріалів».

Керівник наукового гуртка к.т.н., доцент Литвиненко В.М. розповів про актуальність проблеми підвищення якості вихідних матеріалів та чистоти технологічного процесу виготовлення структур електронних приладів з точки зору забезпечення якісних електричних параметрів готових  приладів.

Були досліджені структури кремнієвих діодів, відбракованих в технологічному процесі їх виготовлення із-за високих рівнів зворотних струмів. Для виявлення причини відбракування було проведено металографічні дослідження їх кристалічної структури. Для виявлення структурних дефектів використовувався травник Сіртла.  Огляд  діодних структур в полі зору оптичного мікроскопу показав наявність в них  дислокацій та дефектів упакування.

  

Було підкреслено, що структурні дефекти в кремнії можуть утворюватись як при одержані вихідних структур так і в технологічному циклі виготовлення напівпровідникового приладу. Структурні дефекти, що знаходяться  в активних областях  діодів, призводять до деградації  зворотних  характеристик та високих рівнів зворотних струмів приладів, що робить їх непридатними для подальшого використання.

У засіданні наукового  гуртка та обговорені запропонованих питань прийняли активну участь здобувачі 1-3 курсів спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка.

 

Автор: Віктор ЛИТВИНЕНКО (02.12.2021)