ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми динаміки та міцності»

Розрахунок несучої здатності елементів інженерних конструкцій пов'язаний з великим об'ємом математичних розрахунків. Сучасні програмні комплекси, розраховані на вирішення широкого кола завдань, не можуть з достатнім ступенем точності проводити дослідження несучої здатності зазначених конструкцій з урахуванням різних граничних умов та використання гіпотез щодо теорій відповідних напружено-деформованих станів. Тому, розроблення  комп’ютерних програм, які істотно спрощують розрахунок несучої здатності елементів інженерних конструкцій, входить до тематики досліджень наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми динаміки та міцності» кафедри будівництва, архітектури та дизайну.

Чергове засідання наукового гуртка «Актуальні проблеми динаміки та міцності» для здобувачів вищої освіти факультету архітектури та будівництва Херсонського державного аграрно-економічного університету, яке відбулося 07.04.2022 року, й було присвячене обговоренню наукової доповіді про створення нової розрахункової комп’ютерної програми.

Здобувач вищої освіти 2 курсу 2 групи  факультету архітектури та будівництва – Олександр ШЕСТАКОВ, виступив з результатами наукової роботи на тему:«Розробка комп’ютерної програми для розрахунку напружено-деформованого стану центрально-стиснутого стержня». Комп’ютерна програма, що створена, Олександром ШЕСТАКОВИМ, в середовищі MATHCAD,  містить алгоритм визначення внутрішніх зусиль, напружень, що виникають в поперечному перерізі стержня, перевіряє міцність стержня та визначає параметри деформованого стану. Програма буде впроваджена у навчальний процес дисципліни «Опір матеріалів» для виконання одного з завдань розрахунково-графічної роботи.

Здобувачі вищої освіти спеціальностей 192 Будівництво та цивільна інженерія та 191 Архітектура та містобудування, які були присутні на засіданні наукового гуртка, виявили зацікавленість застосуванням розробленої програми для рішення задач. Учасники відзначили, можливість використання програми широким колом проектувальників, а також цілісність, конкретність та логічність викладання, зробили деякі зауваження щодо оформлення.

За результатами дослідження готується наукова стаття та виступ на Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених, яка, ми впевнені, обов’язково відбудеться.

 

Автор: Тетяна ЕМЕЛ’ЯНОВА (13.04.22 року)