ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики» факультету архітектури та будівництва

06 жовтня 2023 року відбулося чергове засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти “Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики” кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії факультету архітектури та будівництва. Відповідно до плану роботи, з доповіддю на тему «Сьогоденні проблеми електроенергетики України» виступив керівник наукового гуртка к.т.н., доцент Литвиненко В.М.

У своїй доповіді доповідач висвітлив наступні питання:

  1. Традиційні джерела енергії на Херсонщині.
  2. Український сектор відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) напередодні війни.
  3. Український сектор ВДЕ в умовах війни та у післявоєнний час.

Херсо́нська ТЕЦ - теплоелектроцентраль, яка обслуговує майже 50% житлового фонду міста Херсона, що отримують теплоносій централізовано. ТЕЦ введена в експлуатацію в 1958 році. Вид палива: газ (основне паливо), мазут. Встановлена електрична потужність: 80 МВт.  Встановлена теплова потужність: 735 Гкал/год. ТЕЦ працює в паралелі з Єдиною енергетичною системою України по лініях - 154 кВ та за допомогою трьох трансформаторів зв'язку. В листопаді 2022 року Херсонська ТЕЦ була підірвана російськими військами при відступі з Херсона. В грудні 2022р ТЕЦ відновила роботу.

Планується, що майбутня модернізація Херсонської ТЕЦ буде проведена при підтримці  американської компанії "GESS Ukraine".

За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  (НКРЕКП), станом на 31 грудня 2021 року, встановлена потужність сектору відновлюваної енергетики України досягла 9 655,9 МВт, включно з сонячними електростанціями (СЕС) для приватних домогосподарств (СЕСд), або 8 450,8 МВт - без СЕСд.

Вітроенергетика залишалася другою, після сонячної енергетики, в національному секторі ВДЕ, за загальною встановленою потужністю. Загальна встановлена потужність вітроенергетичного сектору на кінець 2021 року становила 1 672,9 МВт. До початку широкомасштабної війни, в Україні «зелену» електроенергію генерували 34 вітроелектростанції (ВЕС) або 699 вітрових турбін, середня одинична потужність яких становить 3,5 МВт. 

Херсонська область має великий потенціал для розвитку відновлюваної енергетики. У нас узбережжя морів, де багато вітру. Досліджували, що через узбережжя саме Херсонщини проходять певні види вітрів і вони позитивно впливають на вітрову енергетику. Також ми на Півдні, а це багато сонця, а це відповідні умови для сонячних батарей. Окрім цього область має ще й геотермальний потенціал.

Сонячна енергетика: 60% потужностей під загрозою. Вітроенергетика: зупинено до 90% генерації. Ще в березні 2022 р. роботу значної частини ВЕС було призупинено: працювали лише об’єкти, розташовані в Одеській та Львівській областях.          В умовах повномасштабної війни, пріоритетної важливості щодо подальшого розвитку ВДЕ набули положення Плану відновлення України до 2032 р., презентованого Урядом України в липні 2022 р. на міжнародній конференції донорів в Лугано. Зважаючи на сучасні тенденції, післявоєнний розвиток економіки України буде відбуватись відповідно до даного Плану і сектор відновлюваних джерел енергії не є винятком. Так, до 2032 р. планується будівництво 5-7 ГВт нових сонячних та вітроелектростанцій для розширення експортної спроможності України, 30 ГВт об’єктів з ВДЕ для виробництва відновлюваного водню та 3,5 ГВт гідроелектростанцій та насосних гідроелектростанцій.

У засіданні наукового гуртка та обговорені запропонованих питань прийняли активну участь здобувачі 1-4 курсів спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка.

Автор: Литвиненко В.М. (09.10.23 року)