ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Геодезія та землеустрій» факультету архітектури та будівництва

Згідно плану відбулося засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти “Геодезія та землеустрій” кафедри землеустрою, геодезії та кадастру факультету архітектури та будівництва. Відповідно до плана роботи, з доповіддю на тему «Дуга Струве – один із пам’ятників Всесвітнього спадку ЮНЕСКО» виступив керівник наукового гуртка к.т.н., доцент Яценко В.М.

Доповідь була дуже цікавою так, як студенти дізналися, що це  мережа з 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів, які утворювали 258 тріангуляційних трикутників, а також 60 додаткових пунктів, яка вимірювалася з 1816 по 1855 рік на відстані від Фугленеса (в околицях Гаммерфеста біля мису Нордкап, Норвегія, до Старої Некрасівки в околицях Ізмаїла

(Одеська область) і служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру. Це дуга меридіану довжиною 2821,833 км і амплітудою 25° 20′ 08″.

Опорні точки цієї мережі тріангуляції були марковані на місцевості найрізноманітнішим чином: видовбаними в скелях поглибленнями, залізними хрестами, пірамідами з каменів або спеціально встановленими обелісками. Два крайні геодезичні пункти, як найважливіші, позначені монументальними стовпами на знак вдалого завершення робіт. Пам'ятник у Старій Некрасівці складається з 4-гранної чавунної піраміди на кам'яному фундаменті. Його споруджено одразу по завершенню тригонометричних робіт.

У засіданні гуртка активну участь прийняли здобувачі 3-го курсу. Цікавилися стародавніми геодезичними приладами, задавали багато питань.

Автор: Шаталова Ж.О.