ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики» факультету архітектури та будівництва

11 квітня 2023 року відбулося чергове засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти “Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики” кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії факультету архітектури та будівництва. Відповідно до плану роботи, з доповіддю на тему «Енергозбереження» виступив керівник наукового гуртка к.т.н., доцент Литвиненко В.М.

У своїй доповіді доповідач висвітлив наступні питання:

  1. Значення енергозбереження для підвищення ефективності енергетичної галузі України в післявоєнний час.
  2. Основні заходи по енергозбереженню і їх реалізація.

          Доповідач проаналізував основні заходи по енергозбереженню, до яких належать наступні: 1) Заощадження ресурсів: води, газу, тепла тощо. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи, наприклад, налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами. 2) Утеплення приміщення. Наприклад, заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції стін та даху, модернізація системи вентиляції тощо. 3) Встановлення приладів обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси. 4) Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Наприклад, заміна газового котла твердопаливним за допомогою програми державного кредитування, і встановлення вітрогенераторів.

          З метою заощадження електроенергії використовувати енергоефективні лампочки. Варто встановити світлодіодні (LED) енергозберігаючі лампочки, які служать у 5-8 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання при споживанні електроенергії в 10 разів менше при забезпеченні аналогічної освітленості. Встановити світлорегулятори і датчики, які автоматично вмикають і вимикають освітлення при появі людини, зменшиться споживання електричної енергії. Бажано перейти  на зонні тарифи на електроенергію, тобто використовувати нічний тариф з 23:00 до 7:00 год  для побутових потреб, при цьому витрати на оплату за спожиту в нічний час електроенергію зменшиться на 50%. 

У засіданні наукового гуртка та обговорені запропонованих питань прийняли активну участь здобувачі 1-4 курсів спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка.

Автор: Литвиненко В.М. (11.04.2023 р.)