ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «Ecolife» для здобувачів спеціальності 101 Екологія та 183 ТЗНС

Чергове заняття наукового гуртка «Еcolife» ХДАЕУ відбулося 1 лютого 2024 року. На засіданні були присутні як здобувачі вищої освіти, так і учні 11 класу Білозерсокої ЗОШ 2 Херсонської області. Тема даного засідання наукового гуртка для здобувачів спеціальності 101 Екологія та 183 ТЗНС була присвячена екоциду. Екоцид - це масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння водних об'єктів та атмосфери, будь-які процеси, що можуть спричинити екологічну катастрофу. ️Нажаль, сьогодні в нашій країні відбувається саме таке явище, що спричинене військової агресією ворога.

На засіданні гуртка  було представлено презентацію про найбільшу катастрофу останнього десятиріччя - підрив Каховської ГЕС, в наслідок якої  тисячі українців лишилися без даху над головою, ще десятки загинули або зникли безвісті, 160 тис. птахів та понад 20 тис. диких тварин під загрозою загибелі, а колишнє Каховське море перетворилося на деградоване ґрунтове середовище, заплави перетворюються на болота і це ще не всі незворотні процеси наслідків підриву. Також, під час війни російська армія цілеспрямовано знищує не тільки цивільне населення, але й тварин і довкілля загалом. В окупованій «Асканії Новій» спостерігається гуманітарна криза, а за оцінками українських екологів, може йтися про знищення сотень тисяч диких тварин. Водночас через вторгнення загинули понад 6 мільйонів свійських тварин. Захоплення ворогом Запорізької АЕС, накопичення там важкого озброєння, удари з будівель критичного об’єкта, а також ремонтні роботи, до яких не залучені українські співробітники - атомники та представники МАГАТЕ, створюють потенційну радіоактивну загрозу не лише для України, а й для всієї Європи.

Усі ці та ряд інших прикладів жахливих терористичних дій екоциду проти нашої країни були розглянуті та обговорені з учасниками засідання гуртка.

Автор: доцент Алмашова В.С. 1.02.2024.