ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Зустріч учасників гуртка «ECOIFE» з Президентом Українського товариства ґрунтознавців та агрохіміків України, професором Ю.М. Дмитруком

Чергове заняття наукового гуртка «ECOLIFE» для здобувачів спеціальності 101 Екологія та 183 ТЗНС (кафедри екології та сталого ім. професора Ю.В. Пилипенка) відбулося 9 листопада, на якому було організовано зустріч здобувачів з Президентом Українського товариства ґрунтознавців та агрохіміків України, доктором біологічних наук, професором Юрієм Михайловичем Дмитруком.

Тема доповіді - «Охорона ґрунтів в Україні: як проблема законодавства унеможливлює реальний захист ґрунтів». Актуальність даної теми сьогодні стоїть гостро, бо процеси деградації ґрунтів в Україні прогресують, а законодавча база їх охорони та відновлення знаходиться знаходяться на низькому рівні. В презентації даної теми професором Юрієм Михайловичем Дмитруком було представлено Закон України «Про основні засади державної екологічної політики України на період до 2030 року», в якому наведено критерії створення правової бази покращення якості ґрунтів та впровадження ефективної системи підвищення їх родючості.

Особливої уваги на сьогодні, за словами професора, потребує моніторинг ґрунтового середовища на наявність елементів забруднення від інтенсивного використання мінеральних добрив в сільськогосподарському виробництві та якісного стану води, яким проводиться зрошення с/г культур. Від якісного стану ґрунту, від наявності в ньому кількісного складу органічних речовин та від його якісних показників (щільність, пористість, тип ґрунту та вміст гумусу) залежить і бонітет ґрунту, який є економічною складовою на ринку продажу та купівлі земель с/г використання.

По закінченню засідання гуртка були обговорення зі здобувачами та науковцями наукових установ по даній темі та акцентовано, що вже сьогодні нашій країні потрібні екологи та висококваліфіковані працівники в лабораторіях дослідження ґрунтів, які при постійному моніторингу в майбутньому зможуть вчасно визначати причини деградації ґрунтів та надавати науково-обґрунтовані рекомендації меліоративних заходів. 

Автор статті: доцент кафедри екології та сталого ім. професора Ю.В. Пилипенка Алмашова Вікторія. 9.11.2023