ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Вічна пам'ять Б.О. Вовченку


Вічна пам'ять!...

Колектив Херсонського державного аграрно-економічного університету в глибокій жалобі з приводу втрати від тяжкої хвороби доктора сільськогосподарських наук, професора, заслуженого працівника сільського господарства України БОРИСА ОМЕЛЯНОВИЧА ВОВЧЕНКА

Народився Борис Омелянович 4 квітня 1936 року в родині шахтаря в м. Кривий Ріг, Дніпропетровської області. Після закінчення служби вступив до Херсонського сільськогосподарського інституту на зооінженерний факультет, який закінчив у 1963 році. Велику роль в спрямуванні талановитого випускника до наукової і педагогічної діяльності відіграло закінчення річної школи бонітерів при науково – дослідному інституті тваринництва «Асканія-Нова» ім. М. Ф. Іванова у 1964 році.

Борис Омелянович Вовченко свою трудову діяльність присвятив справі селекційно – племінному вдосконаленню сільськогосподарських тварин. Розпочав він її у 1965 році асистентом кафедри анатомії і фізіології сільськогосподарських тварин Херсонського СГІ. Кандидатську дисертацію захистив у 1971 році в науково – дослідному інституті тваринництва Лісостепу і Полісся, після закінчення аспірантури працював доцентом кафедри приватної зоотехнії зооінженерного факультету Херсонського сільськогосподарського інституту. У 1993 році в Київському Національному аграрному університеті захистив докторську дисертацію З 1982 року до 2016 року в університеті працював завідувачем кафедри годівлі тварин Херсонського державного аграрного університету. А в подальшому продовжував працювати професором на біолого-технологічному факультеті, передаючи здобувачам своє наукове та життєве надбання.

Вовченко Борис Омелянович - провідний учений в галузі розведення і селекції вівчарства. Значне місце досліджень ученим проведено з питань використання стабілізуючого добору для оптимізації програм селекції, визначення адаптованої норми окремих генотипових груп у популяціях сільськогосподарських тварин.

Непересічний талант педагога та організатора науково –дослідної роботи дав змогу Борису Омеляновичу підготувати плеяду кандидатів наук, а також велику кількість висококваліфікованих фахівців сільського господарства в галузі вівчарства, свинарства та скотарства. Так, за період з 1980 року і до останніх років підготували і успішно захистили під науковим керівництвом Б.О. Вовченка понад 380 випускних бакалаврських, дипломних і магістерських робіт. Ним створена провідна вітчизняна наукова школа селекціонерів «Удосконалення типів годівлі с.-г. тварин».

Більше 20 років Борис Омелянович був членом координаційної Ради інституту тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія –Нова», селекційно-генетичного центру з вівчарства НААН України.

З питань генетики і селекції тварин Вовченко Б. О. опублікував більше 200 наукових робіт, в тому числі: 1 монографію, 1 підручник, 3 навчальні посібники. Б. О. Вовченко має 12 авторських свідоцтв на винаходи, 8 патентів України.

Борис Омелянович плідно працював в головних напрямах інтеграції науки, освіти, виробництва. Неодноразово очолював експертні комісії з апробації нових порід овець (асканійська м'ясо-вовнова порода, асканійська каракульська порода). Був членом спеціалізованої вченої ради з захисту докторських та кандидатських дисертацій в Херсонському державному аграрному університеті та редколегії «Таврійського наукового вісника», був одним із членів розробки і впровадження «Стратегії соціально-економічного розвитку Херсонської області до 2015 року».

За вагомий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців для агропромислового комплексу, плідну наукову і педагогічну діяльність професору Б.О. Вовченку присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України». У 2008 році нагороджений відзнакою Міністерства аграрної політики України «Знак пошани» та медаллю «Ветеран праці».

Ім’я Бориса Омеляновича Вовченка відомо в Україні та за її межами.

Його життєве кредо – «Вчитель не той хто навчає, а той у кого навчаються».

Всі, хто знав Бориса Омеляновича Вовченка, звертали увагу на такі його людські якості й професійні риси, як талант дослідника і організатора, справжнього педагога і наставника, а також людини з великим почуттям гумору та невтомного шанувальника спорту.

Висловлюємо щирі співчуття родині у зв’язку з тяжкою  втратою…

Нехай світла пам’ять про Бориса Омеляновича назавжди залишиться в серцях близьких, знайомих, колег, студентів та усіх, хто його знав, любив та шанував.

Вічна і світла пам'ять…!