ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

1 квітня – Міжнародний день птахів

Багато дрібних видів птахів гніздиться в дуплах дерев. Проте не завжди є достатня кількість придатних місць для побудови гнізда. Тому люди і виготовляють та розвішують штучні житла, забезпечуючи птахів такою необхідною домівкою. А ті, в свою чергу, наповнюють наші сади і парки веселими піснями та допомагають боротися зі шкідниками, що є важливою допомогою у біологічному захисті рослин.

Щорічно 1 квітня відмічається Міжнародний день птахів. Саме в цей час і розвішується більшість будиночків для них.

Виготовити будиночки для птахів не складно. Можна скористатися необхідною схемою та віднайти потрібні дошки. Якщо вони вологі, то їх попередньо потрібно підсушити.

Рис. 1. Схема виготовлення синичника (розміри вказані у см)

Рис. 2. Необхідні матеріали для виготовлення синичника та їх попереднє просушування (при необхідності)

Рис. 3. Готовий синичник

Обов’язково потрібно передбачити у конструкції будиночка його можливість очищення від гніздувального матеріалу.

Очищення проводять один раз в рік, краще наприкінці осені, або на початку зими. Практика показує, що птахи можуть заповнити будиночок гніздувальним матеріалом до самого льотка всього за пару років. Тому потрібно просто позбавлятися від всього мотлоху, накопиченого там. А порожні ж будиночки навесні птахи знову із задоволенням заселять.

Рис. 4. Розміщення будиночків для птахів – справа відповідальна та приємна 

Птахи – перші та найнадійніші помічники людини у винищенні шкідливих комах та їх личинок. Якщо ми берегтимемо комахоїдних птахів, у нас завжди буде величезна армія невтомних помічників, які не допустять пошкодження лісів та садів шкідливими комахами. Для того щоб зберегти наших крилатих помічників, потрібно перш за все їх охороняти, залучати до лісопарків, садів, полів та городів, розвішуючи штучні будиночки навесні та підгодовуючи їх взимку.

Автор: Іван Мринський, доцент кафедри ботаніки та захисту рослин