ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», присвячене Всесвітньому дню джазу

У 2012 році ЮНЕСКО проголосила 30 квітня Міжнародним днем джазу. Саме цій події було присвячене чергове засідання наукового гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації», який діє на кафедрі публічного управління, права та гуманітарних наук. Джазова музика є вагомою частиною американської музичної культури, тому обізнаність здобувачів вищої освіти з основними етапами її розвитку та культовими представниками є частиною соціокультурної компетенції, яку мають забезпечувати дисципліни гуманітарного циклу.

На сьогоднішньому засіданні здобувачі довідалися про витоки джазової музики та її жанрові різновиди: дізналися про Новоорлеанський період, розквіт свінгу і блюзу, бразильську босанову та циганський джаз-мануш. Серед легендарних джазових музикантів, композиторів і співаків згадували Луї Армстронга, Еллу Фіцджеральд, Біллі Голідей, Сару Вон, Нета Кінга Коула, Діну Вашингтон, Білла Еванса, Глена Міллера та ін.

Доцент Г. І. Матусяк порекомендувала здобувачам фільми, які допоможуть розширити уявлення про джаз, зокрема, стрічку французького режисера Тоні Гатліфа «Свінг», що розповідає про циганський джаз-мануш, яскравим представником якого був гітарист Джанго Рейнгардт, а також кіно-шедеври американського режисера Вуді Аллена (великого поціновувача і знавця цього музичного жанру), у яких лунають джазові мелодії початку ХХ століття.

Здобувачі також дізналися, що зірковий британський актор Г’ю Лорі, відомий більшості за серіалом «Доктор Хаус», до всього володіє чудовим голосом і блискуче грає на фортепіано. Він має у своєму творчому доробку альбом “Let them talk”, що містить блюзові композиції, вперше виконані в одному з клубів Нового Орлеану.

Засідання наукового гуртка допомогло здобувачам зорієнтуватися в основних поняттях джазової музики, яка має непроминальну цінність у світовій музичній культурі. Здобуті знання є передумовою подальшої зацікавленості цим напрямком мистецтва, а також збагачення загальної ерудиції, що визначає всебічно розвинену особистість. Сподіваємося, сьогоднішнє засідання посприяє розширенню кола поціновувачів джазової музики й інтересу до афро-американської культури.

Автор: Галина Матусяк (29.04.24).