ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Гостьова лабораторна робота «Технологія виробництва меду та оцінка якості меду і побічної продукції бджільництва» в ХДАЕУ

У Херсонському державному аграрно-економічному університеті 21.05.2025 року відбулася лабораторна робота з дисципліни «Технологія переробки продукції тваринництва», яка проводилася шляхом прямого включення з пасіки для студентів спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва.

Лабораторна робота була проведена з метою набуття практичних навичок щодо основних етапів технології виробництва меду в умовах виробництва, ознайомлення здобувачів з чинними нормативними документами (паспорт пасіки), а також із видами та цінністю побічної продукції бджільництва (віск, квітковий пилок тощо).

Пряму трансляцію з пасіки, яка розташована у м. Херсон проводив Заліцаєв Артем Валерійович, провідний спеціаліст в області бджільництва, має досвід роботи з 2000 року, випускник нашого університету.

Артем Валерійович показав студентам як відбувається розплід, як мітити матку. Були розглянуті дуже важливі питання безпечності продукції бджільництва, терміни проведення ветеринарних заходів на пасіці, правила оформлення документації під час реалізації меду та побічної продукції.

Здобувачі зацікавились технологією збирання та підготовки квіткового пилку до реалізації.

Артем Валерійович детально розповів і показав як працює медогонка АВВ-100. Сучасна медогонка у 4-5 разів прискорює процес виділення меду із стільників у порівнянні з ручним методом.

Учасники лабораторної роботи не лише слухали, а й активно долучалися до дискусії та і ставили запитання Артему Валерійовичу.

Під час проведення заняття Артему Валерійовичу зателефонували мешканці с. Степанівка і розповіли, що на дереві роїння бджіл і здобувачі наочно бачили це скупчення бджіл і як його обережно зібрали і переселили в новий вулик.

Наш випускник запропонував студентам особисто приїхати на його пасіку для набуття практичних навичок у бджільництві та розповів коли саме потрібно купувати розплід у разі виникнення бажання облаштувати власну пасіку. Однак Артем Валерійович наголосив, що перш ніж починати цей бізнес потрібно теоретичні знання спочатку закріпити на пасіці і тільки після ознайомлення з усіма нюансами введення бізнесу розпочинати свою справу.

Проведена лабораторна робота в умовах виробництва викликала інтерес у здобувачів, закріпила теоретичні знання виробництва меду та оцінки якості меду і побічної продукції бджільництва.

Дякуємо Заліцаєву Артему Валерійовичу за цікаву, ґрунтовну роботу в умовах виробництва!

Сподіваємося на подальшу співпрацю!!!

Автор: Шнайдер С.Л.