ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Багатогранність прав людини у правовій площині історії та за нинішніх реалій

Масштабним правничим всеобучем став початок нинішнього навчального тижня для студентів та викладачів усіх факультетів ХДАУ. І на те був доказовий календарний привід: 10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну Декларацію прав людини. Тоді вперше за всю історію людства були сформульовані основні права і свободи людини. Вони й нині в усьому світі вважаються стандартами, зразками для національних юридичних документів та еталонами в практичній правничій діяльності.

Студенти та викладачі аграрного університету теж віднайшли можливість (навіть у сесійний час) активно долучилися до обговорення цієї важливої тематики. Зокрема, студенти економічного факультету взяли участь у перегляді та обговоренні документальної кінострічки, презентованої під час проведення Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини. І, як завжди, запросили до цих відкритих діалогів своїх юних колег – учнів економічного профілю ліцею журналістики, економіки та правознавства Херсонської міськради.

Презентували документальну стрічку Наталія Дорофеєва - представниця Херсонського громадського центру «Нова генерація» та Інна Зелена – одна з активістів ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк ?».

 

Сюжет кінодокументалістики – типовий для багатьох правдолюбів. Головний герой – Сергій Чагаров ще зі шкільних років став на захист від протиправних та загрозливих для екологічної безпеки забудов у рідному селі Гатне, що під Києвом.

Молода людина системно і наполегливо шукає підтримки серед людей. І зрідка її знаходить. І від представників владних структур, і навіть від односельців. Фактично він один у полі воїн. І це, на жаль, нинішні реалії для багатьох громадських активістів. Тож цілком логічно, що під час обговорення цієї надважливої тематики, автори презентації, викладачі, студенти та ліцеїсти теж вдавалися до історичних екскурсів у часи гуманістичної байдужості, застосовували різні формати імпровізованих дебатів та дискусій щодо порушень прав людини вже за нинішніх реалій. А ще – широко обговорювали практичні кроки, які має знати кожен, хто взявся за таку відповідальну справу – бути громадським активістом.

І найголовніше: викладачі студенти та ліцеїсти закцентували особливу увагу на необхідності поширення ідей правничого просвітництва. Зокрема, йшлося про утвердження в програми кожного вищого навчального закладу прикладних технологій захисту прав людини на гідне життя, свободу, гуманне поводження і на рівні держави, і на рівні межи людьми.

І надто це важливо для студентів аграрного університету, адже впроваджуючи ідеї децентралізації, інноваційні проекти соціально-економічного спрямування в ОТГ, щонайперше слід подбати про ґрунтовну юридичну освіту майбутньої сільської інтелігенції. А ще – практичної соціальної роботи та психології.

Право людини на гідне життя – таке багатогранне. І межі досконалості йому немає…

 

Автори: Ольга Карташова, доцент кафедри публічного управління та адміністрування економічного факультету, Любов Русалкіна, член Національної спілки журналістів України (10.12.2019)