ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Кафедра водних біоресурсів та аквакультури: сьогодні і завтра.

Як відомо, сила організації складається з потужності та розвитку її структурних підрозділів. Вищий навчальний заклад – Херсонський державний аграрно-економічний університет, має в своєму складі багато структурних підрозділів, які роблять його потужним, сучасним та неповторним на тлі інших вишів. Зараз хочемо звернути увагу на один з цих підрозділів, а саме – кафедру водних біоресурсів та аквакультури факультету рибного господарства та природокористування.

Кафедра має славетну історію, відомі науковці, що працювали свого часу на ній, зробили передумови для подальшого розвитку. Тому сьогодні, поєднуючи напрацювання попередників, їх досвід та сучасні досягнення молодих фахівців, маємо потужний і широкопрофільний підрозділ.

Колектив кафедри складається з висококваліфікованих професіоналів, переважна більшість яких має наукові ступені кандидата та доктора наук. Своїми знаннями та вміннями вони щиро діляться з студентами, які проходять навчання в Університеті. Крім цього, проводять мотиваційні зустрічі з школярами Херсона та області.

Важливе значення має тісна співпраця з трьома протужними рибовідтворювальними заводами (ДУ «Новокаховський рибоводний завод частикових риб», ДУ «Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб» і ДУ «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика». Студенти проходять практику в період виробничих процессів, а саме інкубаційного процесу, досліджують гідрохімічний і гідробіологічний режим ставів, школярі долучаються до роботи студентів і вчених кафедри водних біоресурсів та аквакультури, а їх наукові роботи займають призові місця. Так наприклад Бойко Борис - учень Голопристанської школи №4 - проводячи дослідження на «Херсонському виробничо-експериментальному заводі по розведенню молоді частикових риб» в 2019 р. посів перше місце в конкурсі наукових робіт Малої академії наук (МАН) - керівник Кутіщев П.С.

На кафедрі активно використовується Moodle платформа (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) - це модульне об'єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище, яке називають також системою управління навчанням (LMS), системою управління курсами (CMS), віртуальним навчальним середовищем (VLE) або просто платформою для навчання, яка надає викладачам, учням та адміністраторам дуже розвинутий набір інструментів для комп'ютеризованого навчання, в тому числі дистанційного. Moodle можна використовувати в навчанні школярів, студентів, при підвищенні кваліфікації, бізнес-навчанні, як в комп'ютерних класах навчального закладу, так і для самостійної роботи вдома. Співробітники кафедри розробили значну кількість курсів за основними дисциплінами. Дана програма досить актуальна, враховуючи виклики сьогодення, у тому числі під час пандемії, коли студенти знаходяться вдома і в країні введенний карантин. Розвиток сучасних технологій, помножений на досвід, дозволяють продовжувати навчальний процес навіть дистанційно.

Автор: завідуючий лабораторією Фізіолого-біохімічних досліджень ім. Пентелюка С.І. – Роман Литвин