ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Публікаційна активність викладачів кафедри ботаніки та захисту рослин

З метою отримання професійних кваліфікацій здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів агрономічного факультету спеціальностей 201 Агрономія, 202 Захист і карантин рослин, 203 Садівництво та виноградарство, а також факультету рибного господарства і природокористування спеціальностей 205 Лісове господарство, 206 Садово-паркове господарство науково-педагогічними працівниками кафедри ведеться активна робота з написання і видання навчальних посібників для методичного забезпечення як обов’язкових, так і вибіркових компонент освітньо-професійних програм. У 2022-2023 навчальному році в освітньому процесі вищезазначених спеціальностей використовуються наступні посібники:

Мринський І.М. Шкідники лісу, садово-паркових культур та полезахисних лісонасаджень. Том 1. Шкідники листяних порід: навч. посіб. у 2-х т. Одеса: Олді+, 2022. 664 с.

У навчальному посібнику висвітлено 128 видів основних шкідників листяних порід, наведено детальний опис їх морфології і біології розвитку, фенологічні календарі та заходи захисту від шкідників.

Мринський І.М., Тимощук Т.М. Шкідники лісу, садово-паркових культур та полезахисних лісонасаджень. Том 2. Шкідники хвойних порід: навч. посіб. у 2-х т. Одеса: Олді+, 2022. 308 с.

У навчальному посібнику висвітлено 45 видів основних шкідників хвойних порід, наведено детальний опис їх морфології і біології розвитку, фенологічні календарі та заходи захисту від шкідників.

Урсал В.В., Мринський І.М., Ходос Т.А. Регулювання чисельності шкідливих організмів агрофармакологічними засобами. Ч.1. Регулювання чисельності популяцій шкідників: навч. посіб. Херсон: Олді+, 2022. 392 с.

У навчальному посібнику представлено теоретичний матеріал стосовно як об’єктів, так і засобів регулювання чисельності шкідників, завдання для самостійного виконання практичних вправ, питання для самоконтролю та довідковий матеріал.

Мринський І.М., Корбич Н.М. Шкідники бджіл: навч. посібник. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. 420 с.

У навчальному посібнику висвітлено 78 видів організмів – основних шкідників бджіл, представників класів: Земноводні (Amphibia), Комахи (Insecta), Павукоподібні (Arachnida), Плазуни (Reptilia), Птахи (Aves), Ссавці (Mammalia), наведено детальний опис морфології і біології розвитку та заходи захисту від них.

 

Мринський І.М. Методи приваблення птахів та кажанів для біологічного захисту багаторічних насаджень: навч. посібник. Одеса: Олді+, 2022. 214 с.

У навчальному посібнику висвітлено основні правила створення штучного житла для птахів і кажанів, його розміщення в багаторічних насадженнях та подальшої експлуатації. Приділено увагу особливостям підгодівлі місцевих популяцій та мігруючих птахів у зимовий період. Опис супроводжується фотографічним матеріалом.

Видані навчальні посібники, які поповнять бібліотечний фонд Херсонського державного аграрно-економічного університету та інших навчальних закладів України, стали гарним підсумком плідної роботи викладачів кафедри ботаніки та захисту рослин за дуже непростий 2022 рік. Крім використання в освітньому процесі, навчальні посібники також будуть корисними у професійній діяльності спеціалістів аграрної, лісової та садово-паркової галузей.

Автори: Олена МАРКОВСЬКА, Ірина СТЕЦЕНКО