Новини Херсонського державного аграрно-економічного університету
Наукова бібліотека ХДАЕУ у стартовій сесії проєкту "Здорові бібліотеки".
29 липня співробітники Наукової бібліотеки Херсонського державного аграрно-економічного університету долучилися до установчої зустрічі другої фази Всеукраїнського проєкту «Здорові бібліотеки», що реалізується Благодійним фондом «Бібліотечна країна» у межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».
Детальніше...Призери Кубку України з академічного веслування серед абітурієнтів ХДАЕУ спеціальності А7 Фізична культура і спорт!
Зараз в Україні триває активний період вступної компанії, під час якої абітурієнти обирають заклад вищої освіти для подальшого навчання!
Детальніше...Здобувачка ХДАЕУ вдосконалює власну майстерність з рукопашного бою!
На думку більшості, після складання літньої сесії в університеті, здобувачі відпочивають та набираються сил до навчання в наступному семестрі.
Детальніше...
Нові статті науковців Херсонського державного аграрно-економічного університету, які опубліковані в базах даних WEB OF SCIENCE та SCOPUS
Вітаємо авторів!
Нові статті науковців ХДАЕУ, які опубліковані в базах даних WEB OF SCIENCE та SCOPUS
Детальніше...Загальнонаціональний проєкт «10 тисяч книжок - бібліотекам України»
Наукова бібліотека ХДАЕУ отримала нові надходження та поповнилася новими виданнями завдяки участі в загальнонаціональному проєкті «10 тисяч книжок бібліотекам України».
Детальніше...Бути почутими: голос української науки у документуванні війни
Війна суттєво змінила життя наукової спільноти. Необхідним завданням щоденної праці науковця є вибудовування текстів наукових здобутків з закладеними глибинними сенсами існування людини, право на яке щодня забирає військова агресія окупантів.
Детальніше...Наукова бібліотека ХДАЕУ рекомендує статті «Фінанси та банківська справа»
Наукова бібліотека ХДАЕУ рекомендує
Детальніше...
Нові статті науковців Херсонського державного аграрно-економічного університету, які опубліковані в базах даних Web of Science та Scopus
Вітаємо авторів!
Нові статті науковців ХДАЕУ, які опубліковані в базах даних WEB OF SCIENCE та SCOPUS
Детальніше...Захист дисертації КОВШАКОВОЇ Тетяни Сергіївни на здобуття наукового ступеня доктора філософії
22 липня 2025 року у Херсонському державному аграрно-економічному університеті на засіданні разової спеціалізованої вченої ради відбувся черговий успішний захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії з галузі знань 20 Аграрні науки та продовольство за спеціальністю 201 Агрономія.
Детальніше...Літо в стилі гостинності: відпочиваємо, навчаємося, зростаємо!
Студенти спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа взяли участь у літньому інтенсиві від мережі Optima Hotels & Resorts. Протягом місяця вони мали унікальну можливість зануритися в реальне життя індустрії гостинності.
Детальніше...Наукова бібліотека ХДАЕУ - читаємо …
Наукова Бібліотека ХДАЕУ рекомендує книжки
Детальніше...
Навіть під час канікул – до нових знань!
Студенти спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа не сидять без діла, навіть коли на календарі літо. Вони активно долучаються до офлайн- та онлайн-заходів, розширюють свої знання, практикують і експериментують.
Детальніше...Кирилов Юрій Євгенович
Ректор університету
Шановні друзі!
Щиро вітаю на сайті провідного закладу вищої освіти Півдня України – Херсонського державного аграрно-економічного університету.
Аграрно-економічний університет – єдиний державний заклад вищої освіти Херсонщини із 150-річною історією, що здійснює підготовку фахівців для всіх галузей економіки: будівництва та промисловості, сільського господарства та торгівлі, управління. Ми маємо IV рівень акредитації, 5 факультетів, понад 30 освітніх програм. Ми навчаємо за всіма ступенями вищої освіти» «Молодший бакалавр», «Бакалавр», «Магістр», «Доктор філософії», «Доктор наук». В університеті функціонує військова кафедра.
Студентам, що навчаються на умовах контракту!
До уваги авторів
Подати матеріал для сайту
У Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні»
26 квітня у Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні», спікером якої був голова фермерського господарства «Екофарм», кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри генетики та розведення с.г. тварин ім. В.П.Коваленко ХДАУ, науковий консультант з питань свинарства Лісний Віктор Анатолійович.
На початку зустрічі спікер зазначав, що свинарський бізнес - це важлива ніша для підприємця - початківця. Свине сало взагалі вважається національною продукцією, а м'ясо завжди на ринку м’ясної продукції користується великою популярністю: в міру жирне і калорійне, дешевше яловичини, містить корисні речовини для людського організму. Висока плодючість свиней дозволяє отримати приріст в 1,5 тонни живої маси. За півроку при інтенсивному годуванні свині можуть досягти маси в 100-110 кілограм.
Тому, як зазначив спікер, свинарство в Україні є однієюз найбільш перспективних галузей сільського господарства, прибутковим за умови дотримання виробником ключових складових ефективного виробництва.
По - перше, це знання кон’юнктури ринку та врахування коливання ціни на продукцію та корми. Визначення «точки» ціни, яка є оптимальною для продажу. Так, якщо ви хочете мати «м’ясний молодняк», запевняє В. Лісний, забій повинен бути не пізніше 180 днів.
По – друге, це дотримання технологій утримання тварин. Головний принцип – тварина повинна почувати себе комфортно, а не боротися за своє виживання.
Третє - правильне, повноцінне і збалансоване годування свиней- запорукаотримання хороших результатів, що визначають результативність вирощування тварин. Раніше свиней у приватних господарствах вирощували переважно для власних потреб і відгодовували доступними кормами. Це впливало і на терміни досягнення забійної кондиції - 10, іноді 12 місяців. Але,якщо раніше господарі особливо не рахували витрати на відгодівлю свиней, то зараз це питання стоїть гостро. Тому, годування свиней комбікормом є найбільш зручним, практичним, ефективним способом. Не менш важливим є врахування виду кормів в залежності від фізіологічної потреби у тварини в протеїнах, мінералах відповідно віку, фізіологічного стануі продуктивності тварин.
Четверте, - це здоров’я тварин. Лісний В.А. зазначив, що захворюваність свиней є одним із факторів ризику, через який інвестори не бажають вкладати кошти в цей бізнес. Щоб зменшити вірогідність поширення хвороб, треба покращувати технологічні умови – зменшити протяги, загазованість і вологість у приміщенні, тримати в чистоті годівниці, не допускати переохолоджень чи, навпаки, уникати спеки, мокрої і брудної підлоги.
П’яте - ефективний менеджмент. Як зазначив спікер, досягти успіху у справі можна тільки шляхом професіонального розуміння того, чим займаєшся. Тому, галузь потребує кваліфікованих спеціалістів та робітників. У господарствах, де добре усвідомлюють усі переваги інтенсивних технологій, впроваджують досягнення науки і техніки, комплексно враховують усі зазначені вище фактори, що впливають на ефективність виробництва, свинарство стане прибутковим бізнесом. Крім того, одним із шляхів збільшення прибутків у свинарстві є введення спеціалізованого виробництва: відгодовування свині чи отримання молодняку у репродукторних господарствах.
І нарешті, шосте - генетика, яка є вирішальною під час формування раціону годівлі, знехтування якою визначається втратою коштів.
Наприкінці зустрічі Лісний В.А. визначив, що в Україні у свинарства є успішне майбутнє, і, незважаючи на численність ризиків, та фінансових витрат, галузь може бути прибутковою з рентабельністю 40 - 150%. Якісна українська свинина повинна зайняти стійкі позиції на вітчизняному та зовнішніх ринках.
Автор: Прес-центр ХДАУ Нікітенко Катерина