ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

 

Новини Херсонського державного аграрно-економічного університету

Засідання ректорату ХДАЕУ

Сьогодні, 18 березня 2024 року, відбулося чергове засідання ректорату ХДАЕУ. На засіданні було обговорено основні події минулого тижня, результати виконаних завдань, отриманих на попередньому засіданні. 

Детальніше...

Бесіда зі школярами до Всесвітнього дня захисту прав споживачів

15 березня традиційно відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. Саме в цей день, 15.03.2024, під час зустрічі викладачів кафедри підприємництва та фінансів із учнями 10-11 класів Зеленівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 38 Херсонської міської ради, професор кафедри А.О. Пантелеймоненко провів онлайн-бесіду на тему: «Коли продукти купують дешевше?».

Детальніше...

Співпраця ХДАЕУ та ХВ ОНДІСЕ

Було укладено договір про співпрацю між Херсонським державним аграрно-економічним університетом та Херсонським відділенням Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз за сприяння навчально-наукового центру «Інститут післядипломної освіти та дорадництва».

 

Детальніше...

Профорієнтаційна зустріч викладачів кафедри водних біоресурсів та аквакультури

18 березня 2024 року о 10:00 викладачами кафедри водних біоресурсів та аквакультури Лошковою Ю.М. та Мельниченко С.Г. було організовано та проведено профорієнтаційну зустріч з випускниками Осокорівського закладу повної загальної середньої освіти Нововоронцовської селищної ради.

Детальніше...

Зустріч з представниками Данської ради у справах біженців (DRC Danish Refugee Council)

14 березня 2024 року для здобувачів факультету архітектури та будівництва, спеціальності 193 Геодезія та землеустрій ХДАЕУ була проведена зустріч з представниками Данської ради у справах біженців (DRC Danish Refugee Council).

Детальніше...

Підсумки кулінарного on-line конкурсу «Моя кулінарна країна – Україна»

Протягом лютого місяця 2024 року серед здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти (8-11 класів), професійно-технічної, фахової передвищої освіти кафедрою харчових технологій ХДАЕУ було проведено кулінарний конкурс «Моя кулінарна країна – Україна».

Детальніше...

Каховська ГЕС – чи є майбутнє?

13 березня 2024 року здобувачі вищої освіти ХДАЕУ взяли участь у важливому заході, який відбувся на базі Обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Дмитра Чижевського і був присвячений підриву Каховської ГЕС та пошуку шляхів ліквідації екологічних наслідків цієї трагедії

Детальніше...

Профорієнтаційна зустріч викладачів економічного факультету у Ліцей природничих наук Кропивницької міської ради

Викладачі економічного факультету Олена Шаумян та Леся Кононенко 15 березня 2024 року провели профорієнтаційну зустріч із учнями 11-го класу у комунальному закладі «Ліцей природничих наук Кропивницької міської ради».

Детальніше...

Змішаний формат проведення занять для студентів-психологів

15 березня 2024 року доцент кафедри соціальних та поведінкових наук Олена Шаумян провела лекційне заняття з теми «Психологія релігійного розвитку» (дисципліна «Психологія релігії») у змішаному форматі.

 

Детальніше...

Практичні заняття з живопису для студентів спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» кафедри будівництва, архітектури та дизайну ХДАЕУ

Для забезпечення якісного освітнього процесу здобувачі спеціальності 191 Архітектура та містобудування кафедри будівництва, архітектури та дизайну ХДАЕУ продовжують заняття в змішаному форматі.

Детальніше...

ХДАЕУ продовжує налагоджувати плідну співпрацю зі середніми навчальними закладами Кропивницького

В рамках цієї ініціативи представники ХДАЕУ відвідали Комунальний заклад "Ліцей "Лідер" Кропивницької міської ради".

 

 

 

Детальніше...

Онлайн-форум «Економічне відновлення. Шлях до перемоги»

14 березня викладачі кафедр підприємництва, обліку та фінансів, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу й здобувачі взяли участь у Всеукраїнському онлайн-форумі «Економічне відновлення. Шлях до Перемоги».

Детальніше...

 

Кирилов Юрій Євгенович
Ректор університету

Шановні друзі!

Щиро вітаю на сайті провідного закладу вищої освіти Півдня України – Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Аграрно-економічний університет – єдиний державний заклад вищої освіти Херсонщини із 150-річною історією, що здійснює підготовку фахівців для всіх галузей економіки: будівництва та промисловості, сільського господарства та торгівлі, управління. Ми маємо IV рівень акредитації, 5 факультетів, понад 30 освітніх програм. Ми навчаємо за всіма ступенями вищої освіти» «Молодший бакалавр», «Бакалавр», «Магістр», «Доктор філософії», «Доктор наук». В університеті функціонує військова кафедра.

Детальніше

 

Студентам, що навчаються на умовах контракту!

До уваги авторів
Подати матеріал для сайту

 


Поштовий сервіс університету

Ваша пошта @ksaeu.kherson.ua

Зворотний зв'язок

info@ksaeu.kherson.ua


 

У Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні»

26 квітня у Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні», спікером якої був голова фермерського господарства «Екофарм», кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри генетики та розведення с.г. тварин ім. В.П.Коваленко ХДАУ, науковий консультант з питань свинарства Лісний Віктор Анатолійович.

На початку зустрічі спікер зазначав, що свинарський бізнес - це важлива ніша для підприємця - початківця. Свине сало взагалі вважається національною продукцією, а м'ясо завжди на ринку м’ясної продукції користується великою популярністю: в міру жирне і калорійне, дешевше яловичини, містить корисні речовини для людського організму. Висока плодючість свиней дозволяє отримати приріст в 1,5 тонни живої маси. За півроку при інтенсивному годуванні свині можуть досягти маси в 100-110 кілограм.

Тому, як зазначив спікер, свинарство в Україні є однієюз найбільш перспективних галузей сільського господарства, прибутковим за умови дотримання виробником ключових складових ефективного виробництва.

По - перше, це знання кон’юнктури ринку та врахування коливання ціни на продукцію та корми. Визначення «точки» ціни, яка є оптимальною для продажу. Так, якщо ви хочете мати «м’ясний молодняк», запевняє В. Лісний, забій повинен бути не пізніше 180 днів.

По – друге, це дотримання технологій утримання тварин. Головний принцип – тварина повинна почувати себе комфортно, а не боротися за своє виживання.

Третє - правильне, повноцінне і збалансоване годування свиней- запорукаотримання хороших результатів, що визначають результативність вирощування тварин. Раніше свиней у приватних господарствах вирощували переважно для власних потреб і відгодовували доступними кормами. Це впливало і на терміни досягнення забійної кондиції - 10, іноді 12 місяців. Але,якщо раніше господарі особливо не рахували витрати на відгодівлю свиней, то зараз це питання стоїть гостро. Тому, годування свиней комбікормом є найбільш зручним, практичним, ефективним способом. Не менш важливим є врахування виду кормів в залежності від фізіологічної потреби у тварини в протеїнах, мінералах відповідно віку, фізіологічного стануі продуктивності тварин.

Четверте, - це здоров’я тварин. Лісний В.А. зазначив, що захворюваність свиней є одним із факторів ризику, через який інвестори не бажають вкладати кошти в цей бізнес. Щоб зменшити вірогідність поширення хвороб, треба покращувати технологічні умови – зменшити протяги, загазованість і вологість у приміщенні, тримати в чистоті годівниці, не допускати переохолоджень чи, навпаки, уникати спеки, мокрої і брудної підлоги.

П’яте - ефективний менеджмент. Як зазначив спікер, досягти успіху у справі можна тільки шляхом професіонального розуміння того, чим займаєшся. Тому, галузь потребує кваліфікованих спеціалістів та робітників. У господарствах, де добре усвідомлюють усі переваги інтенсивних технологій, впроваджують досягнення науки і техніки, комплексно враховують усі зазначені вище фактори, що впливають на ефективність виробництва, свинарство стане прибутковим бізнесом. Крім того, одним із шляхів збільшення прибутків у свинарстві є введення спеціалізованого виробництва: відгодовування свині чи отримання молодняку у репродукторних господарствах.

І нарешті, шосте - генетика, яка є вирішальною під час формування раціону годівлі, знехтування якою визначається втратою коштів.

Наприкінці зустрічі Лісний В.А. визначив, що в Україні у свинарства є успішне майбутнє, і, незважаючи на численність ризиків, та фінансових витрат, галузь може бути прибутковою з рентабельністю 40 - 150%. Якісна українська свинина повинна зайняти стійкі позиції на вітчизняному та зовнішніх ринках.

Автор: Прес-центр ХДАУ Нікітенко Катерина