Новини Херсонського державного аграрно-економічного університету
День Читання Електронної Книги в університеті: Сучасні Формати - Нові Горизонти
Нещодавно відбувся онлайн-тренінг від платформи StrikePlagiarism.com, у якому взяла участь завідувачка відділу Наукової бібліотеки Херсонського державного аграрно-економічного університету Світлана Трибух.
Детальніше...Онлайн-тренінг від Strikeplagiarism.com для бібліотекарів та освітян
Нещодавно відбувся онлайн-тренінг від платформи StrikePlagiarism.com, у якому взяла участь завідувачка відділу Наукової бібліотеки Херсонського державного аграрно-економічного університету Світлана Трибух.
Детальніше...Спадщина генія: Всеукраїнська науково-практична конференція на честь Віталія Петровича Коваленка
16.09.2025 в ХДАЕУ відбулася щорічна подія – Всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена пам’яті видатного українського вченого - доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка Академії вищої школи України, члена-кореспондента НААН України - Віталія Петровича Коваленка.
Детальніше...Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики» факультету архітектури та будівництва
15 вересня 2025 року відбулося засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики» кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії факультету архітектури та будівництва.
Детальніше...Перша кураторська година для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальностей D7 Торгівля та D1 Облік і оподаткування
Перша кураторська година є важливою складовою адаптаційного процесу здобувачів вищої освіти, які розпочинають навчання на другому (магістерському) рівні.
Детальніше...Здобувачка ХДАЕУ Чемпіонка України з Грепплінгу!
Здобувачі спеціальності А7 Фізична культура і спорт постійно прославляють ХДАЕУ на змаганнях найвищого національного рівня.
Детальніше...Здобувачі спеціальності А7 Фізична культура і спорт Шенен Таунна та Григор’єв Олександр чемпіони України з Академічного веслування!
Не зважаючи на початок нового навчального року, де здобувачі лише тільки адаптуються до освітнього середовища, здобувачі спеціальності А7 Фізична культура і спорт активно продовжують вдосконалювати власну спортивну майстерність та приймають участь в змаганнях різного рівня!
Детальніше...До ХДАЕУ вступила володарка нагороди «Гордість Міста Кропивницький»
Цього року до лав здобувачів вищої освіти ХДАЕУ спеціальності «Садово-паркове господарство» вступила Сокольницька Анна-Марія, яка за видатні успіхи у навчанні отримала почесну нагороду міста Кропивницький – Гордість міста.
Детальніше...
У рамках тижня освіти у змішаному форматі відбулася відкрита лекція з Вищої Математики
Доцентка кафедри менеджменту, маркетингу та ІТ Тетяна Білоусова провела відкрите заняття на тему «Цікаві факти з математики».
Детальніше...Участь у інтерактивному семінарі «Зовнішній вигляд керівника та команди як фактор успіху»
Співробітники Наукової бібліотеки ХДАЕУ прийняли участь у відкритої інтерактивної події на тему «Зовнішній вигляд керівника та команди як фактор успіху», організованої за підтримки Українського центру медіації та переговорів.
Детальніше...Нові статті науковців Херсонського державного аграрно-економічного
Вітаємо авторів!
Нові статті науковців ХДАЕУ, які опубліковані в базах даних WEB OF SCIENCE та SCOPUS
Детальніше...Кураторська година для магістрів першого курсу спеціальності G18 Геодезія та землеустрій
15 вересня 2025 року, куратором Жанною ШАТАЛОВОЮ, було проведено кураторську годину зі здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти першого року навчання.
Детальніше...Кирилов Юрій Євгенович
Ректор університету
Шановні друзі!
Щиро вітаю на сайті провідного закладу вищої освіти Півдня України – Херсонського державного аграрно-економічного університету.
Аграрно-економічний університет – єдиний державний заклад вищої освіти Херсонщини із 150-річною історією, що здійснює підготовку фахівців для всіх галузей економіки: будівництва та промисловості, сільського господарства та торгівлі, управління. Ми маємо IV рівень акредитації, 5 факультетів, понад 30 освітніх програм. Ми навчаємо за всіма ступенями вищої освіти» «Молодший бакалавр», «Бакалавр», «Магістр», «Доктор філософії», «Доктор наук». В університеті функціонує військова кафедра.
Студентам, що навчаються на умовах контракту!
До уваги авторів
Подати матеріал для сайту
У Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні»
26 квітня у Школі аграрного лідера Херсонського державного аграрного університету відбулася тематична панель на тему «Яке майбутнє свинарства в Україні», спікером якої був голова фермерського господарства «Екофарм», кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри генетики та розведення с.г. тварин ім. В.П.Коваленко ХДАУ, науковий консультант з питань свинарства Лісний Віктор Анатолійович.
На початку зустрічі спікер зазначав, що свинарський бізнес - це важлива ніша для підприємця - початківця. Свине сало взагалі вважається національною продукцією, а м'ясо завжди на ринку м’ясної продукції користується великою популярністю: в міру жирне і калорійне, дешевше яловичини, містить корисні речовини для людського організму. Висока плодючість свиней дозволяє отримати приріст в 1,5 тонни живої маси. За півроку при інтенсивному годуванні свині можуть досягти маси в 100-110 кілограм.
Тому, як зазначив спікер, свинарство в Україні є однієюз найбільш перспективних галузей сільського господарства, прибутковим за умови дотримання виробником ключових складових ефективного виробництва.
По - перше, це знання кон’юнктури ринку та врахування коливання ціни на продукцію та корми. Визначення «точки» ціни, яка є оптимальною для продажу. Так, якщо ви хочете мати «м’ясний молодняк», запевняє В. Лісний, забій повинен бути не пізніше 180 днів.
По – друге, це дотримання технологій утримання тварин. Головний принцип – тварина повинна почувати себе комфортно, а не боротися за своє виживання.
Третє - правильне, повноцінне і збалансоване годування свиней- запорукаотримання хороших результатів, що визначають результативність вирощування тварин. Раніше свиней у приватних господарствах вирощували переважно для власних потреб і відгодовували доступними кормами. Це впливало і на терміни досягнення забійної кондиції - 10, іноді 12 місяців. Але,якщо раніше господарі особливо не рахували витрати на відгодівлю свиней, то зараз це питання стоїть гостро. Тому, годування свиней комбікормом є найбільш зручним, практичним, ефективним способом. Не менш важливим є врахування виду кормів в залежності від фізіологічної потреби у тварини в протеїнах, мінералах відповідно віку, фізіологічного стануі продуктивності тварин.
Четверте, - це здоров’я тварин. Лісний В.А. зазначив, що захворюваність свиней є одним із факторів ризику, через який інвестори не бажають вкладати кошти в цей бізнес. Щоб зменшити вірогідність поширення хвороб, треба покращувати технологічні умови – зменшити протяги, загазованість і вологість у приміщенні, тримати в чистоті годівниці, не допускати переохолоджень чи, навпаки, уникати спеки, мокрої і брудної підлоги.
П’яте - ефективний менеджмент. Як зазначив спікер, досягти успіху у справі можна тільки шляхом професіонального розуміння того, чим займаєшся. Тому, галузь потребує кваліфікованих спеціалістів та робітників. У господарствах, де добре усвідомлюють усі переваги інтенсивних технологій, впроваджують досягнення науки і техніки, комплексно враховують усі зазначені вище фактори, що впливають на ефективність виробництва, свинарство стане прибутковим бізнесом. Крім того, одним із шляхів збільшення прибутків у свинарстві є введення спеціалізованого виробництва: відгодовування свині чи отримання молодняку у репродукторних господарствах.
І нарешті, шосте - генетика, яка є вирішальною під час формування раціону годівлі, знехтування якою визначається втратою коштів.
Наприкінці зустрічі Лісний В.А. визначив, що в Україні у свинарства є успішне майбутнє, і, незважаючи на численність ризиків, та фінансових витрат, галузь може бути прибутковою з рентабельністю 40 - 150%. Якісна українська свинина повинна зайняти стійкі позиції на вітчизняному та зовнішніх ринках.
Автор: Прес-центр ХДАУ Нікітенко Катерина